Prețul energiei sare de 3000 lei: În timp ce românii suferă, ministrul energiei oferă „povești frumoase”
19 ianuarie 2025 – Prețul energiei electrice a depășit pragul istoric de 3000 de lei pe megawat oră, aducând o presiune imensă asupra consumatorilor casnici și a companiilor. În acest context alarmant, ministrul energiei continuă să ofere declarații optimiste, fără soluții concrete, în timp ce cetățenii sunt nevoiți să suporte facturi greu de acoperit.
Mai grav, prin neimplicarea reală a autorităților, furnizorii de energie încep să intre pe pierdere și aleg să părăsească România. Situația este confirmată de retragerea unor jucători-cheie din piață: CEZ a plecat deja, Enel – cel mai mare furnizor de energie din România – a decis să își vândă operațiunile, iar E.ON este în prezent în căutarea unui cumpărător. Aceste plecări destabilizează și mai mult sectorul energetic, punând consumatorii într-o poziție vulnerabilă, cu mai puține opțiuni și prețuri tot mai mari.
Dezastrul este amplificat de implementarea echilibrării la 15 minute, o măsură care a creat un mediu speculativ, în care unii actori din piață fac milioane de euro din dezechilibrarea sistemului. Deși furnizorii au cerut revenirea la echilibrarea la 60 de minute, pentru a reduce impactul acestor dezechilibre, autoritățile statului – inclusiv Transelectrica, ANRE și alte instituții responsabile – se prefac că nu văd și nu aud.
Creșterea semnificativă a prețului energiei este un semnal de alarmă pentru România, mai ales că țara noastră se confruntă deja cu un grad ridicat de vulnerabilitate energetică. Familiile cu venituri mici și antreprenorii din mediul privat resimt cel mai acut efectele acestei crize, în condițiile în care veniturile nu țin pasul cu cheltuielile.
Organizațiile din domeniul energiei și asociațiile de consumatori cer intervenții urgente pentru a proteja populația. Printre soluțiile sugerate se numără:
- Plafonarea temporară a prețurilor;
- Sprijin direct pentru gospodăriile vulnerabile;
- Revenirea la echilibrarea la 60 de minute pentru stabilitatea pieței;
- Stimularea cooperativelor energetice, ca alternativă sustenabilă și accesibilă pentru comunități.
„Ne confruntăm cu o situație care necesită măsuri ferme și coordonate, nu declarații frumoase. Este timpul ca autoritățile să își asume responsabilitatea pentru stabilizarea pieței și protejarea intereselor consumatorilor,” Marius Pavelea, director al cooperativei ROenergie.
România are nevoie de o strategie energetică realistă și echitabilă, care să pună în centrul său cetățeanul și accesul la energie la un preț corect. Până atunci, românii continuă să își vadă economiile erodate de facturile în creștere.
CELE MAI CITITE ȘTIRI
ULTIMELE COMENTARII
votantul beat
05.02.2025PNL = PSD= FSN = LOVE
PSD a paralizat orasul
05.02.2025poza, poza puneti poza , sa ne ferim de excroci.
la articolul În dosarul NORDIS au fost reținute 11 persoane. Pe cine a vizat ancheta în Bistrița
Un cetățean
04.02.2025**Titlu: "Operațiunea Inelul Zburător – Când Poliția Română Devine Hollywood"** Dragi cititori, Într-o epocă în care combustibilul e scump, iar elicopterele ar trebui, teoretic, să fie folosite pentru misiuni de salvare, un tânăr polițist ne-a demonstrat ...
la articolul MOMENTE DE VIS! Andrei Moldovan şi-a cerut iubita în căsătorie cu elicopterul, în munţi (FOTO)
Harap ALb
04.02.20251. Asta este stire?! 2. Fiind vorba de parc national. Este permis zborul si aterizarea in acest areal protejat? Daca da, cine a autorizat si in ce baza?
la articolul MOMENTE DE VIS! Andrei Moldovan şi-a cerut iubita în căsătorie cu elicopterul, în munţi (FOTO)
COMENTARII