
INTERVIU. Sanda Goarna, artista bistrițeană care își trăiește visul în Spania (FOTO-VIDEO)
De reţinut că arta este de sorgintă divină, cei care îşi pun sufletul în toată creaţia lor, sunt de fapt îngerii întregii lumi.
Artiştii nu vorbesc despre greutatea destinului ori de a fi omniprezenţi la toate zbuciumurile produse în oameni. Arta nu vorbeşte, arta vindecă. Sanda Goarna, originară din Bistriţa, sădeşte în fiecare pictură bucuria de a trăi. În urmă cu 22 de ani, pleca să îşi îmbrăţişeze menirea de pictor. Povestea călătoriei Sandei, cât de anevoios a fost acest drum şi ce o încântă la această meserie vom afla chiar de la Sanda într-un interviu oferit redacţiei InfoBistriţa.
Câteva lucruri despre tine. Cine eşti?
Mă numesc Sanda Goarna şi sunt din Bistriţa. În urmă cu 22 de ani, am plecat din România cu un geamantan plin de visuri pentru un nou început.
Povestea legată de pictură...
Am învăţat la Școala Generală Nr. 2, unde alături era Şcoala de Muzică şi Arte Plastice, acolo îmi petreceam timpul la secţia de sculptură, dar recunosc că eram mult mai interesată de pictură. Mi-am continuat studiile mai târziu la Colegiul Național "Andrei Mureşanu".
Ce te inspiră în arta ta?
Chiar dacă ochiul artistic a fost format din tinereţe, reala mea călătorie împreună cu pensula şi spatula, începe în urmă cu trei ani. Atrasă de tot ce e expresiv în picturile mele încerc să capturez sensibilitatea unui gest, emoţia unei priviri, singularitatea peisajului. Lucrez cu spatula mai mult, din momentul când am descoperit tot ce se poate face cu ea, nu am mai lasat-o şi aşa intru în lumea mea între realitate şi fantezie. Mă inspiră mult Lanzarote, unde şi locuiesc, unică si specială din arhipelagul insulelor canare, în contrastul ei de culori, este o explozie continuă de inspiraţie.
Sunt receptivi românii la arta ta?
Sunt, într-adevăr, receptivi. În România, sper să pot expune până la sfârşitul anului.
Care este relaţia ta cu Bistriţa?
Momentan, sunt în vacanţă. Nu rămân aici, dar vin mai des. Îmi place.
Pictura este principala activitate sau desfășori şi altă activitate?
Începând de anul acesta, da, mă dedic în totalitate artei, pâna acum am muncit în ultimii 16 ani la "Volcán Lanzarote”, un hotel de 5 stele din lanţul THE, am început ca bartender, iar în ultimii 5 ani am lucrat ca şi şef de bar.
5. Ce ai transmite acum ca pictor profesionist oricărui pictor la început de drum?
Să continue, să nu se oprească, să nu le fie frică dacă greşesc, că "strică" pânze, să o ia iar de la început, să nu se compare cu nimeni, arta trăieşte în suflet şi de acolo o transpunem, pe pânză, fiecare în felul lui.
Interviu realizat de Gabriela Speriuș
GALERIE FOTO
CELE MAI CITITE ȘTIRI
ULTIMELE COMENTARII
Justitiarul
19.04.2025Politia locală, este aservita puterii politice, nu servește cetateanul de rind, se,, ocupă,, de cu totul altceva. Camerele de supraveghere (la care pot garanta, pokitia locală este specialistă) pot fi puse in diferite zone, iar mașinile politiei sa intervină in momentul un...
la articolul După bătaia de lângă Colegiul Național ”Liviu Rebreanu” , AUR cere reorganizarea Poliției Locale
Bondris Gligor Timotei
18.04.2025Frumos din partea autorităților așa ar putea menține taxa de gunoi la același preț
la articolul Peste 7 milioane de lei, obținuți din deșeurile reciclabile în Bistrița-Năsăud
Honorius Indrecan
15.04.2025Merite asumate pe nedrept...politicul nu are ce cauta in educatie, sport, religie. Datoria politicului este STRICT sa se asigure ca exista resursele necesare astfel incat aceste activitati sa se desfasoare cat mai corect si complet, fara lacune. Povestile si balivernele politicie...
la articolul Radu Moldovan: "Colegiul Național „Liviu Rebreanu” începe un nou capitol al excelenței, în toată splendoarea sa"
votantul beat
12.04.2025Gretos si rusinos . Curva mare e politica romaneasca.
la articolul Diana Morar: "Săptămâna patimilor lui Robiță"
COMENTARII