Astăzi are loc premierea filmului ”Istoria povestită a unei comunități din Transilvania - Șieu Odorhei"
Vineri, 10 iunie, de la ora 18:00, la Happy Cinema, din Bistrița, Calea moldovei 13A, va avea loc premiera filmului ”Istoria povestită a unei comunități din Transilvania (Șieu Odorhei).
Lung metrajul este
un documentar monografic care îmbină datele istorice cu relatările
locuitorilor din zona Comunei Șieu -Odorhei. Sate transilvănene locuite din
cele mai vechi timpuri, cu povești captivante, cu oameni calzi și sinceri ale
căror memorii sunt ancorate în vremuri demult apuse, compun un tablou complex
al vieții rurale din inima Transilvaniei.
În 156 de minute s-a încercat surprinderea vieții și evoluției unei comunități din mai multe perspective, sociale, economice, intelectuale și bineînțeles spirituale.
Producția nu este una comercială, e un proiect personal, de suflet, ce își propune să ajungă la generațiile tinere, care probabil nu vor mai avea ocazia să studieze lucrările personale, nepublicate, ale unor intelectuali ai zonei, care nu vor mai putea să asculte povești din vatra satului, de la cei care au trăit în diferite sisteme și vremuri.
Bătrânii satului românesc, sunt o reală sursă de inspirație, amintirile lor sunt mici comori, ce nu pot fi închise într-o ladă de zestre și nici în albumul cu fotografii al familiei, dar imaginile pot surprinde fidel murmurul vocii, lacrimi pe obraz, chiar și sentimentul de mândrie, sau dezamăgire afișat foarte expresiv de oamenii intervievați.
Satul românesc autentic se pierde, se modernizează, timpul și generațiile își pun amprenta, iar istoria se scrie cu fiecare zi ce trece, motiv pentru care istoria locală ar trebui să fie importantă pentru fiecare membru al unei comunități.
Trebuie să le mulțumim tuturor celor ce și-au deschis sufletul în fața noastră și a camerelor, că au avut încredere să ne spună vrute și nevrute, în ore întregi de discuții, fără rețineri, naturali și sinceri, cu speranța că produsul final va face cinste locului.
Le mulțumim celor ce au privit cu interes acest proiect și ne-au sprijinit moral, tehnic, sau financiar. Am beneficiat de tot suportul echipei de la Happy Cinema ca acest film să se poată viziona în cele mai bune condiții, iar Centrul Național al Cinematografiei și-a dat tot concursul pentru ca această producție să se înscrie în Registrul Cinematografiei.
Distributie: Ioan Brendea, Ioan Pop, Cristian Chiriac, George Marinescu, Radu Zăgreanu, Eugen Desbordes, Etienne Desbordes, Elisabeta Covaci, Iuliu Covaci, András Keszthelyi, Traian Nușfelean, Grigore Pop, Nicolae Zăpârțan, Ecaterina Marica, Georgeta Zugrav, Flaviu Druță, Marius Horea Bălan, Luca Roiban, Sorin Feldrihan, Liviu Petru Zăpârțan, Emanuela Găurean, Manuela Găurean, Bondane Savu.
Regie Paul Ionele, producător Georgeta Ionele, o producție Page One.
CELE MAI CITITE ȘTIRI
ULTIMELE COMENTARII
Mireille
17.12.2024Eventual sa te retragi tu la Nasaud si sa iti vezi de treaba ta, nu are nimeni nevoie de povetele tale politice. Ai sustinut un impostor care nu a facut nimic pentru judet timp de 2 mandate. Vorbele tale valoreaza zero atata timp cat una zici si alta faci. Tu care stai la mare cu...
PSD a paralizat orasul
16.12.2024iarasi politicul si-a bagat coada ca dracu, si va mai mirati ca romanii voteaza cu Georgescu sau Simion.
la articolul Momente emoționante! Peste 1700 de tineri sportivi ai Gloriei au primit cadouri (VIDEO)
votantul beat
13.12.2024Celor care nu le trebuie SCHENGEN avem bilete numai dus inspre URSS. Valabil si pentru votantii neinformati din Diaspora romana.
la articolul OFICIAL. România intră în Schengen terestru, de la 1 ianuarie
ecologistul
13.12.2024Cred ca o sa-i inchida gura definitiv lui Putin si lui Dughin. Fain bust !
COMENTARII