Ioan Turc: “Bistrița nu e pregătită să facă față unor precipitații abundente”
“Recentele ploi ne-au arătat, încă o dată, că Bistrița nu este pregătită să facă față unor precipitații abundente. Schimbările climatice pot complica situația în viitorul apropiat. În municipiu, a fost construit în ultimii 20 de ani un singur sistem divizor de preluare a apei de ploaie, pentru cartierul Subcetate. Apa meteorică este colectată și deversată […]
“Recentele ploi ne-au arătat, încă o dată, că Bistrița nu este pregătită să facă față unor precipitații abundente. Schimbările climatice pot complica situația în viitorul apropiat. În municipiu, a fost construit în ultimii 20 de ani un singur sistem divizor de preluare a apei de ploaie, pentru cartierul Subcetate. Apa meteorică este colectată și deversată în șanțul de gardă de pe Drumul Cetății.
În rest, nimic. Apa rezultată din ploi ajunge în sistemul de canalizare, care intră sub presiune și inundă subsolurile caselor. Cele mai multe probleme sunt în zonele Unirea – Calea Moldovei și Valea Budacului – Mihai Viteazul. Pentru ultima dintre ele, prin Primărie zace un proiect de preluare a apelor meteorice și de deversare în râul Bistrița. Pentru zona Unirea – Calea Moldovei, o soluție ar putea fi captarea separată a apei de ploaie printr-un sistem divizor și deversarea acesteia în pârâul Rusului”, spune președintele PNL Bistrița-Năsăud, Ioan Turc.
“Decolmatarea șanturilor de gardă, introducerea celor existente într-un sistem integrat de preluare a apelor pluviale, clarificarea regimului juridic al sanțurilor de gardă necadastrate trebuie să devină prioritare.
Uniunea Europeană nu alocă fonduri pentru rețelele de apa meteorică, așa că va trebui să ne descurcăm singuri. Astăzi, prețul la apă este compus din prețul pentru apa potabilă, pentru canalizare și pentru apa meteorică, în condițiile în care investițiile în sisteme pentru preluarea apei de ploaie sunt aproape zero. Personal, voi propune ca, prin lege, componenta de preț reprezentată de apa meteorică să fie folosită exclusiv pentru construirea de rețele de preluare a apei rezultate din ploi. Se impune și o auditare serioasă a întregului sistem de canalizare, construit în bună parte în anii ‘60-’70, urmată de investiții în lucrări corect dimensionate”, spune Turc.
Recentele ploi ne-au arătat, încă o dată, că Bistrița nu este pregătită să facă față unor precipitații abundente. Schimbările climatice pot complica situația în viitorul apropiat. În municipiu, a fost construit în ultimii 20 de ani un singur sistem divizor de preluare a apei de ploaie, pentru cartierul Subcetate. Apa meteorică este colectată și deversată în șanțul de gardă de pe Drumul Cetății.
În rest, nimic. Apa rezultată din ploi ajunge în sistemul de canalizare, care intră sub presiune și inundă subsolurile caselor. Cele mai multe probleme sunt în zonele Unirea – Calea Moldovei și Valea Budacului – Mihai Viteazul. Pentru ultima dintre ele, prin Primărie zace un proiect de preluare a apelor meteorice și de deversare în râul Bistrița. Pentru zona Unirea – Calea Moldovei, o soluție ar putea fi captarea separată a apei de ploaie printr-un sistem divizor și deversarea acesteia în pârâul Rusului.
Decolmatarea șanturilor de gardă, introducerea celor existente într-un sistem integrat de preluare a apelor pluviale, clarificarea regimului juridic al sanțurilor de gardă necadastrate trebuie să devină prioritare.
Uniunea Europeană nu alocă fonduri pentru rețelele de apa meteorică, așa că va trebui să ne descurcăm singuri. Astăzi, prețul la apă este compus din prețul pentru apa potabilă, pentru canalizare și pentru apa meteorică, în condițiile în care investițiile în sisteme pentru preluarea apei de ploaie sunt aproape zero. Personal, voi propune ca, prin lege, componenta de preț reprezentată de apa meteorică să fie folosită exclusiv pentru construirea de rețele de preluare a apei rezultate din ploi. Se impune și o auditare serioasă a întregului sistem de canalizare, construit în bună parte în anii ‘60-’70, urmată de investiții în lucrări corect dimensionate.
în 28.06.2020 ora 15:45:35 pescarul a scris:
Lasă un răspuns
Singura varianta este ca peneleul sa regleze volumul de la robinetul cerului ! D-le Turc, d-vs ati vazut Bucurestiul cum arata dupa o furtuna cu precipitatii de vara ? DDar Craiova si Brasovul ? Deci sa o lasam dracului de poveste ca apa isi face de cap cum doreste ea in timpul unei veri nebunatice.
CELE MAI CITITE ȘTIRI
O tânără a dispărut de acasă
27.12.2024
ULTIMELE COMENTARII
Iuliu
24.12.2024Motto: „Pot să spun că sunt fericit într-o ţară condusă de Marcel Ciolacu? Asta e nenorocirea noastră” / „Revoluţia a fost o iluzie, ruşinea pe care o trăim acum. Moştenitorii comuniştilor au pus mâna pe putere, au furat toţi banii” (Victor Rebengiuc , în...
la articolul 22 Decembrie „Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății”. Ceremonial militar - religios la Bistrița (FOTO)
ecologistul
23.12.2024De rasul curului !
la articolul ANAF a descoperit că PNL a finanțat campania controversată a lui Călin Georgescu
Balan Marius- ecologist
23.12.2024Nici o sansa nu are domnul pensionar politic. Personal nici daca invie tata nu pun stampila pe dumeata, fauritorul USL-ului.
la articolul Crin Antonescu ar putea fi propunerea coaliției PSD-PNL-UDMR pentru prezidențiale
Ionuț martinita
22.12.2024Salut
la articolul SKANDENBERG. Bistrițeanul Tiberius Buta e din nou campion național (FOTO)
COMENTARII