
Gabi Balint va fi cetățean de onoare al județului Bistrița-Năsăud
Gavril Pele Balint este propunerea de pe masa consilierilor pentru titlul de cetățean de onoare al județului Bistrița-Năsăud. Decizia va fi luată în ședința Consiliului Județean din 25 noiembrie iar festivitatea de decernare a acestei distincții va avea loc în 16 decembrie. Propunerea a fost făcută de publicația noastră, sportulbistritean.ro, și are toate șansele să fie aplicată, cu atât mai mult cu cât numele lui Balint este singurul nominalizat în acest an din domeniul sportului.
Gabi Balint este și cetățean de onoare al Municipiului Bistrița, din anul 2007, însă, surprinzător, nu este onorat cu această distincție în orașul său natal, Sîngeorz Băi, scrie Sportul Bistrițean.
Această distincție se oferă personalităţilor vieţii publice, politice, economice, sociale, culturale sau sportive, persoanelor născute sau domiciliate în judeţul Bistrița-Năsăud, precum şi personalităţilor române sau străine care, prin activitatea lor, au avut o contribuţie importantă la dezvoltarea şi creşterea prestigiului judeţului la nivel naţional sau international.
Gavril Pele Balint s-a născut la Sîngeorz Băi în 3 ianuarie 1963 și până astăzi a participat la aproape toate marile succese ale fotbalului românesc din ultimii 40 de ani.
Cu Gloria Bistrița a jucat o semifinală de Cupa României, performanță remarcabilă pentru o echipă ce atunci evolua în Divizia B. Cu Steaua, a câștigat 5 titluri de campion și 3 cupe ale României, plus Cupa Campionilor Europeni și Supercupa Europei. În total, a jucat 266 de meciuri în Liga 1 și a marcat 70 de goluri. A fost golgeterul României în sezonul 89/90, cu 19 goluri marcate. În 1990 s-a transferat în Spania, la Real Burgos, unde a marcat 28 de goluri în cele 3 sezoane jucate în prima ligă iberică.
La echipa națională, are 34 de meciuri de meciuri jucate și 14 goluri marcate, incluzând aici și o participare la Campionatul Mondial din 1990. Nu mai socotim alte zeci de meciuri în naționalele de tineret și juniori.
Ca antrenor principal, a pregătit naționala Republicii Moldova, dar și echipe importante din prima ligă a României, cum ar fi Sportul Studențesc, Poli Timișoara, Universitatea Craiova sau Sheriff Tiraspol, campioana Moldovei. Ca secund, a antrenat naționala României în perioada generației de aur, cu calificări la europene și mondiale. A fost antrenor secund în Turcia, la Galatasaray, cu care a câștigat Cupa Turciei.
CELE MAI CITITE ȘTIRI
ULTIMELE COMENTARII
Justitiarul
19.04.2025Politia locală, este aservita puterii politice, nu servește cetateanul de rind, se,, ocupă,, de cu totul altceva. Camerele de supraveghere (la care pot garanta, pokitia locală este specialistă) pot fi puse in diferite zone, iar mașinile politiei sa intervină in momentul un...
la articolul După bătaia de lângă Colegiul Național ”Liviu Rebreanu” , AUR cere reorganizarea Poliției Locale
Bondris Gligor Timotei
18.04.2025Frumos din partea autorităților așa ar putea menține taxa de gunoi la același preț
la articolul Peste 7 milioane de lei, obținuți din deșeurile reciclabile în Bistrița-Năsăud
Honorius Indrecan
15.04.2025Merite asumate pe nedrept...politicul nu are ce cauta in educatie, sport, religie. Datoria politicului este STRICT sa se asigure ca exista resursele necesare astfel incat aceste activitati sa se desfasoare cat mai corect si complet, fara lacune. Povestile si balivernele politicie...
la articolul Radu Moldovan: "Colegiul Național „Liviu Rebreanu” începe un nou capitol al excelenței, în toată splendoarea sa"
votantul beat
12.04.2025Gretos si rusinos . Curva mare e politica romaneasca.
la articolul Diana Morar: "Săptămâna patimilor lui Robiță"
COMENTARII