
DSU: 4600 de hectare de vegetaţie au ars în luna martie. Un mort și doi răniți
Incendiile de vegetație izbucnite în mai multe județe din țară au făcut primele victime. O femeie de 67 de ani a fost găsită carbonizată, în timp ce alte două persoane, printre care și un pompier, au fost rănite. În continuare, sunt intervenții masive pentru stingerea incendiilor, dar nicio localitate nu este în situația de evacuare preventivă, a anunțat duminică Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, într-o conferință de presă.
Mii de hectare de vegetație au ars în România de la începutul anului. În ianuarie, au fost 650 de hectare arse, în februarie 4.400 de hectare, iar în primele opt zile din martie au fost 4.600 de hectare arse. Numai în ultimele trei zile au fost 300 de incendii, a anunțat Arafat.
De asemenea, la Zătreni, județul Vâlcea, o persoană de 54 de ani a suferit arsuri, iar la Caraș-Severin un pompier a fost rănit după ce a căzut peste el o creangă.
„Pompierul este cu fractură de șold și cu traumatism cranio-cerebral, se află internat, dar viața lui este în afara oricărui pericol”, a spus Arafat.
Potrivit șefului DSU, aceste incendii de vegetație „nu pot fi puse pe seama temperaturilor crescute sau pe seama fulgerului”, ci pe seama unor acțiuni intenționate ale localnicilor, unii care vor, de exemplu, să curețe terenul.
„Putem să le punem doar pe seama unor acțiuni intenționate ale unor oameni care fie s-au obișnuit să facă acest lucru de mult timp, fie că unii o fac intenționat doar ca să curețe unele câmpuri, motiv pentru pentru care considerăm că majoritatea lor sunt rezultatul unor acțiuni intenționate”, a spus Arafat.
Potrivit șefului DSU, la acest moment sunt intervenții de mare amploare în desfășurare din cauza acestor incendii, cu un efort conjugat al mai multor forțe.
Șeful DSU a mai spus că fumul dens îngreunează intervențiile din elicopter sau din avion: „La Huneodara a apărut un fenomem al fumului dens care a îngreunat inclusiv intervenția elicopterelor SMURD. Acest fum poate să impacteze intervenția, pentru că piloții nu au vizibilitate, nu știu unde să aterizeze”.
Șeful DSU exclude în acest moment luare de măsuri speciale, cum ar fi evacuarea preventivă.
„Nu avem la acest moment o localitate unde există intenția de evacuare. Dacă se vede că incendiul se apropie foarte mult de case, colegii pot imediat să solicite evacuarea”, a spus Raed Arafat.
CELE MAI CITITE ȘTIRI
ULTIMELE COMENTARII
Justitiarul
19.04.2025Politia locală, este aservita puterii politice, nu servește cetateanul de rind, se,, ocupă,, de cu totul altceva. Camerele de supraveghere (la care pot garanta, pokitia locală este specialistă) pot fi puse in diferite zone, iar mașinile politiei sa intervină in momentul un...
la articolul După bătaia de lângă Colegiul Național ”Liviu Rebreanu” , AUR cere reorganizarea Poliției Locale
Bondris Gligor Timotei
18.04.2025Frumos din partea autorităților așa ar putea menține taxa de gunoi la același preț
la articolul Peste 7 milioane de lei, obținuți din deșeurile reciclabile în Bistrița-Năsăud
Honorius Indrecan
15.04.2025Merite asumate pe nedrept...politicul nu are ce cauta in educatie, sport, religie. Datoria politicului este STRICT sa se asigure ca exista resursele necesare astfel incat aceste activitati sa se desfasoare cat mai corect si complet, fara lacune. Povestile si balivernele politicie...
la articolul Radu Moldovan: "Colegiul Național „Liviu Rebreanu” începe un nou capitol al excelenței, în toată splendoarea sa"
votantul beat
12.04.2025Gretos si rusinos . Curva mare e politica romaneasca.
la articolul Diana Morar: "Săptămâna patimilor lui Robiță"
COMENTARII