Primarul Bistriței, Ioan Turc, a explicat ce înseamnă proiectul prin care se va realiza un nou site al instituției. Reacția lui Ioan Turc vine după ce fost întrebat, în cadrul emisiunii INFOPOLITIC, cât costă noul site al Primăriei Bistrița, care va fi gata în luna martie. Primarul Turc a spus că prețul este de 1.000.000 […]
Primarul Bistriței, Ioan Turc, a explicat ce înseamnă proiectul prin care se va realiza un nou site al instituției. Reacția lui Ioan Turc vine după ce fost întrebat, în cadrul emisiunii INFOPOLITIC, cât costă noul site al Primăriei Bistrița, care va fi gata în luna martie. Primarul Turc a spus că prețul este de 1.000.000 de lei, fapt ce a stârnit mai multe reacții în spațiul public.
“Primăria Bistrița are în derulare, încă de la începutul anului 2020, un proiect pe fonduri europene care include un nou website al instituției, dar și 9 (nouă) aplicații informatice, un nou server, plus servicii de mentenanță. Vor exista aplicații pentru: plăți online de pe dispozitive mobile a impozitelor și taxelor locale, eliberarea online de certificate de atestare fiscală, depunerea și consultarea online a declarațiilor pentru impozite și taxe locale, consultarea online a „dosarului personal” cu documentele emise de autoritatea fiscală locală, depunerea online a petițiilor, consultarea istoricului privind interacțiunea cetățeanului cu autoritatea locală, semnalarea online a defecțiunilor și altor avarii apărute la diversele dotări publice existente, informarea online cu privire la diferite aspecte ale vieții publice și, nu în ultimul rând, bugetarea participativă”, a explicat Ioan Turc, într-o postare pe Facebook.
“Ca manager al proiectului intitulat “Fundamentarea deciziilor şi măsuri pentru simplificarea procedurilor administrative pentru cetăţeni la nivelul UAT municipiul Bistriţa”, directorul executiv al Direcției Comunicare, Nicolae Chirleșan, a avut în vedere introducerea unor soluții noi privind digitalizarea, dar și cumpărarea de echipamente hardware, licențe etc.. Doar cu titlu de exemplu, Primăria Oradea a derulat un proiect similar cu peste 2.300.000 lei, iar la Bistrița costurile, care cuprind și instruirea personalului, ar ajunge la 1.600.000 lei. Procedura de achiziție, care a avut în vedere cel mai bun raport calitate-preț, a fost verificată și de ANAF, nefiind semnalate probleme”, spune Turc.
“Finanțarea contractului semnat cu firma băimăreană Indeco în data de 15 decembrie presupune o cotă de participare a Primăriei Bistrița de doar 2%, restul fiind bani europeni. Prin urmare, nedumeririle unor așa-ziși lideri de opinie în legătură cu acest proiect vin cel puțin cu întârziere și necunoaștere, deși caietul de sarcini și întregul desfășurător erau publice încă din timpul vechii administrații. Le urăm să aibă spor în a descifra realitatea, fără partizanat și fără a deplânge risipirea banului public când chiar nu e cazul! În ce ne privește, vom urmări cu atenție implementarea proiectului și vom face toate ajustările posibile pentru ca acest demers al municipalității să fie un real succes. Digitalizarea reprezintă o prioritate, dezideratul nostru fiind acela de a valorifica banii europeni disponibili”, a explicat Ioan Turc.
COMENTARII