22 Decembrie „Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății”. Ceremonial militar - religios la Bistrița (FOTO)
22 Decembrie „Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății” - a fost comemorată astăzi și la Bistrița.
Au fost prezenți primarul Bistriței - Gabriel Lazany, subprefectul Decsei Attila, vicepreședintele Consiliului Județean - Cristian Cârlig, viceprimarul Bistriței - Ștefania Stere.
GALERIE FOTO
în 24.12.2024 ora 15:06:00 Iuliu a scris:
Lasă un răspuns
Motto: „Pot să spun că sunt fericit într-o ţară condusă de Marcel Ciolacu? Asta e nenorocirea noastră” / „Revoluţia a fost o iluzie, ruşinea pe care o trăim acum. Moştenitorii comuniştilor au pus mâna pe putere, au furat toţi banii” (Victor Rebengiuc , între teatru și Marcel Ciolacu) Piața Petru Rareș este singurul loc din Bistriţa care are legatura cu Revolutia din decembrie- 1989. Bistriţa a fost unul dintre primele oraşe in care au protestat în dimineata zilei de 22 decembrie 89, peste 10.000 de bistriţeni din Fabrica Mecanică şi apoi din alte fabrici din zona industrială s-au adunat in fata fostului Comitet Judetea de Partid (Prefectura de astazi). Ei şi-au riscat viaţa şi libertatea, într-un moment în care nu se ştia dacă regimul Ceauşescu va cădea, dacă se va trage sau nu la Bistriţa. Daca s-ar pune problema schimbarii numelui pietei Petru Rares din Bistrita, aceasta ar trebui sa se numeasca „Piata Revolutiei” sau „Piata 22 Decembrie”. Pe de alta parte, cu toate că pe 22 decembrie, 1989 la Bistrița a fost o mișcare de protest spontană, iar în oraș nu s-a tras nicun foc de armă, o serie de manifestanti dețin certificate de revoluționari, care atestă „faptele de curaj” de care au dat dovadă în revolutia din 1989. Culmea ipocriziei este că unii dintre ei au dobândit prin fals titlul de ‘”Luptător pentru Victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989 – Luptător cu Rol Determinant”. Acesti, revolutionarii de carton ai Bistritei, beneficiază de o începând cu data de 1 ianuarie 2015, de o indemnizaţie lunară de 2200 de lei si de alte avantaje nemeritate. Si totusi, Judetul Bistrița-Năsăud are revolutionarii si chiar eroii ei în cadrul Revoluției din decembrie 1989. Este vorba despre eroii: Ioan Sabău, Cristian Bucur și Leontina Bânciu, trei martiri ai județului , care s-au jertfit pentru libertate în decembrie 1989, insa nu la Bistrita, ci in alte locuri din tara. In memoria acestora ar trebui reamplasată Troita Revolutiei in Piata Petru Rares din Bistrita, iar pe soclul acesteia să fie trecute numele celor trei eroi spre vesnică amintire.
CELE MAI CITITE ȘTIRI
ULTIMELE COMENTARII
Iuliu
24.12.2024Motto: „Pot să spun că sunt fericit într-o ţară condusă de Marcel Ciolacu? Asta e nenorocirea noastră” / „Revoluţia a fost o iluzie, ruşinea pe care o trăim acum. Moştenitorii comuniştilor au pus mâna pe putere, au furat toţi banii” (Victor Rebengiuc , în...
la articolul 22 Decembrie „Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății”. Ceremonial militar - religios la Bistrița (FOTO)
ecologistul
23.12.2024De rasul curului !
la articolul ANAF a descoperit că PNL a finanțat campania controversată a lui Călin Georgescu
Balan Marius- ecologist
23.12.2024Nici o sansa nu are domnul pensionar politic. Personal nici daca invie tata nu pun stampila pe dumeata, fauritorul USL-ului.
la articolul Crin Antonescu ar putea fi propunerea coaliției PSD-PNL-UDMR pentru prezidențiale
Ionuț martinita
22.12.2024Salut
la articolul SKANDENBERG. Bistrițeanul Tiberius Buta e din nou campion național (FOTO)
COMENTARII