Ziua Imnului Național a fost sărbătorită la Bistrița (FOTO)

Imnul „Deșteaptă-te române” a fost sărbătorit astăzi în municipiul Bistrița. Ceremonia a avut loc în Piața Centrală, la statuia poetului Andrei Mureșanu, cel care a scris compus versurile imnului. La eveniment au participat primarul Ioan Turc, viceprimarii Sorin Hangan și Călin Stan, prefectul Stelian Dolha, subprefectul Lorand Toth, vicepreședintele Consiliului Județean. Camelia Tabără, comandantul Brigăzii 81 Mecanizată ”General Grigore Bălan”, col. Cornel Scurt, deputatul PNL Diana Morar, senatorul PNL Ovidiu Florean, președintele PMP Bistrița-Năsăud, Ionuț Simionca.

„Deșteaptă-te române! Simbolul unității noastre naționale, Imnul “Deșteaptă-te române”, sub semnul căruia poporul nostru a trăit bucurii, victorii, dar și cele mai grele momente din istorie, este sărbătorit astăzi.
Din orașul poetului Andrei Mureșanu, cel care a reușit să pună pe hârtie esența poporului nostru în 11 strofe, cu o emoție ce a străbătut timpul, vă doresc “La mulți ani, în unitate!”
După 173 de ani, versurile sale continuă să fie un manifest, o obligație istorică la unitate, la armonie, dar și la lupta pentru a face bine, pentru a crește România.
Cinste Imnului Național, României și tuturor românilor!“, a transmis și Emil Radu Moldovan, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud.

„Astăzi am celebrat Ziua Imnului Național, ca aducere aminte a datei la care, în anul 1848, pentru prima oară s-a intonat ”Deşteaptă-te române!”, în parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea.
Sunt deja 23 de ani de când bistrițenii au un motiv în plus de bucurie la sărbătoarea legală a zilei de 29 iulie: poemul patriotic ”Un răsunet”, care e la originea imnului naţional al României, pe o melodie culeasă de Anton Pann, este scris de concitadinul nostru Andrei Mureşanu. De aceea, la statuia părintelui imnului a fost locul cel mai potrivit să ne reunim cu toții astăzi, la un ceremonial militar-religios.
Imnul ”Deşteaptă-te române!” e considerat simbol naţional, alături de drapelul tricolor, stema ţării şi sigiliul statului. Patriotismul nu trebuie să devină un subiect tabu sau o stare de weekend și nu este contraindicat la modernitate. După atâtea opreliști și dificultăți, în ceasul acesta ne regăsim mai deșteptați, mai uniți sub tricolor și cu imnul în suflete, ca un răsunet. La mulți ani, români!“, este mesajul primarului Ioan Turc.

Foto: Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud

 


Comentarii

Fii primul care comentează!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *