Gusti

Telciu – un scandal fără sfârșit, cu mize politice meschine

Scandalul apei de la Telciu e departe de a se fi sfârșit. Prăpastia dintre oamenii nemulțumiți și autorități se face tot mai mare, nimeni nu vrea să cedeze și nimeni nu are o soluție. După atâtea proteste, oamenii din Telciu nu mai renunță, din orgoliu, la “dreptul lor de a consuma apa” fără contracte cu Aquabis. De cealaltă parte, primarul, consilierii locali și reprezentanții Aquabis nu pot, nu vreau și nu știu cum să-i lase pe cetățeni să câștige. Ieșirea din ADI Apă-Canal și ruperea legăturilor cu Aquabis par soluții cu efecte devastatoare asupra bugetului local, pe termen lung și ar putea periclita proiectele mari de apă și canalizare, de la nivelul județului. 

După toată treaba asta, am putea spune că de Aquabis și de Fisc nu mai scapi. Oamenii politici, exceptându-l pe prefect, care a avut o încercare de a face pace și de deputatul Bogdan Ivan, care și-a spus punctul de vedere, nu se bagă în conflict. Șandru și Mureșan par resemnați în fața situației, fiind deja foarte șifonați, atât la propriu, cât și la figurat, din toată situația asta. Mai grav e că, dacă te uiți la protestele de pe Facebook, la injuriile și la amenințările care se spun acolo, te apucă groază când vezi lipsa de reacție a autorităților. Dreptatea, la Telciu, e făcută în afara legii, de niște oameni cu telefonul în mână. Am văzut simpli instalatori de la Aquabis, amenințați sub ochii polițiștilor și a sute de mii de urmăritori live, fără ca autoritățile să ia vreo măsură. Poliția e comodă, liderii politici tac, oamenii se uită și se minunează. 

Simțind miros de sânge și de oportunitate politică, grupurile de interese alimentează conflictul de la Telciu, simțind că e o ocazie unică de a prelua puterea într-o comună foarte bogată a județului. Poate că, la început, a fost vorba doar de apă, dar acum e vorba de cine va conduce comuna, cine va administra banii publici, care nu sunt puțini. Unii oameni, care, la alegeri nu adunau 50 de voturi din partea cetățenilor, au acum șansa să ajungă la putere. Mai mult, unele partide politice nou înființate, care-și spun organizații civice, simt că e rost de propagandă și-i păcălesc pe oameni, cum, de altfel, au făcut-o și partidele tradiționale (PNL, PSD, USR, UDMR) că le vreau binele. Cei ce se recomandă ca fiind reprezentanții diasporei confiscă și protestul de la Telciu, pentru imagine. Ce fac oamenii ăia nu e cu nimic mai bun decât ce au făcut reprezentanții Aquabis, ADI și ai altor autorități locale și județene, care i-au pus pe oameni în fața faptului împlinit, de fiecare dată, fără ca măcar să le explice consecințele. 

Știu că nu le place politicienilor asta, dar trebuie să fie conștienți că, cu mici excepții, oamenii urăsc instituțiile publice, pentru că au fost umiliți, furați, tratați cu dispreț în ultimele trei decenii. Relația proastă dintre instituții și cetățeni naște monștri, scandaluri, partide fantomă conduse de analfabeți. Văd oameni necăjiți sau cetățeni înstăriți, de bună credință, convinși că partide ca AUR sau Diaspora Unită le vor binele și luptă pentru ei, la fel cum, au crezut că USR, de exemplu, e un altfel de partid… și exemplele pot continua. Nu, oamenii ăia nu s-au dus să dea Live-uri de la Telciu mânați de spirit civic, ci au făcut-o din interes material și politic, la fel cum nici șefii Aquabis nu fac proiecte pentru bunăstarea populației, ci pentru banii mulți pe care îi încasează, pentru influență, pentru statutul social al funcției. 

Poate, pentru ca un astfel de conflict să înceteze, ar fi bine ca toate părțile implicate să-și dea jos măștile și să-și recunoască interesele. Măcar în gândul lor, că știm că în public pare o utopie.

 

 

 

 

 


Comentarii

2 comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *