Gusti

Talentatul domn Mihai Mureșan

În celebrul film cu Matt Damon, Tom Ripley devine prietenul fiului unui milionar, pentru 1000 de dolari. Ambiția tânărului ajuns la masa bogaților îl împinge să facă orice pentru a-și atinge scopul, pentru a rămâne în mediul unde a ajuns printr-o împrejurare fericită. Fără talentul actoricesc al lui Matt Damonn, domnul Mihai Mureșan, revenit la șefia Inspectoratului Județean din perioade pe care le credeam demult apuse, își face treaba cu sârg, arătându-și talentul de a pune în practică “programul de guvernare” sau ce-o fi ăla.

Ca să iasă la număr, domnul Mureșan taie clase din pix, dar nici măcar nu-și asumă asta, dându-le directorilor ordine să vină cu ele la eșafod. Calculând numărul elevilor ca recolta de pe vremea împușcatului, inspectorul școlar plin de sine face praf sistemul de învățământ care oricum e vai de el. Practic, îi mai dă un bobârnac școlii românești. Sau un șut în cap, împingând-o în șanț, pentru ca apoi să arunce pământ peste ea.

Domnul Mureșan pare genul de om pe care să-l pui să-ți anunțe copilul de moartea hamsterului, că îi explică, cu sânge rece și cu cifrele în față, că nu era eficientă existența animalului. Ce contează, pentru domnul Mureșan, că părinți, elevi și generații întregi de foști absolvenți de arhitectură sau de muzică contestă decizia desființării celor două secții? Ce contează că decizia e una absurdă și că nu se pot desființa, din birou, clase întregi, doar pe niște statistici?

Parcă iritat că cineva i-a deranjat ego-ul, Mihai Mureșan explică, într-un interviu pe Bistrițeanul.ro, că doar 12 la sută dintre elevii de la filiera vocațională optează pentru muzică, deci, ce atâta scandal? După mintea de inspector general a domnului Mureșan, ar trebui ca jumătate din elevii județului să fie talentați la muzică, ca să se justifice o astfel de secție vocațională. Da, știm, domnul Mureșan e unul dintre talentații la cântat, la cântatul în struna marilor politicieni pentru a ajunge șef pe undeva la a doua tinerețe. Poate că domnul Mureșan chiar crede că funcția de inspector general i se cuvine pe viață, ca la regi, poate chiar crede că se pricepe la asta, când, de fapt, vedem că e vai ș-amar cu el la conducere.

Școala românească are nevoie de reformă, pentru că multe nu funcționează. Dar, atâta timp cât inspectoratele vor fi conduse de persoane obtuze, fără viziune, pe care le recomandă doar carnetul de partid și prietenia cu unii mai importanți, nu putem spera să se întâmple nimic bine. Pentru ei, elevii sunt niște numere din statistici și empatia e o necunoscută. N-are cum să mai înțeleagă domnul Mureșan că, din cei 12 la sută, e de ajuns să fie doar unul genial pentru a merita procesul didactic. 

Astăzi, totuși, ne-am mai liniștit puțin. Se poate să scape de la tăiere cele două clase, pentru că i-a cerut domnului Mihai Mureșan șeful său, Ioan Turc, să găsească soluții. Și știm că, oricât ai fi de rege, când simți că ți se clatină scaunul, învii naibii hamsterul ăla. 

 


Comentarii

2 comentarii
 1. Epigonii 18 ianuarie 2021 15:21

  (După Mihai Eminescu)

  Mureșan scutură lanțul cu-a lui lampă ruginită,
  Luminează peste-o școală pesedeznădăjduită,
  Cheamă dascălii să-învie și generalul proclet,
  Smulge școlilor stăpânii, camarazilor le spune,
  Că bogat în sărăcia-i ca un astru el apune,
  Șeful coloniei noastre, concediat ca un valet.

 2. Anonim 18 ianuarie 2021 15:40

  Sa l taie doctori de ciumeg și incompetent asta face ptr orașul lui

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *