Se încearcă rezolvarea crizei apei din Telciu. Primăria va acorda ajutoare lunare unei mari părți din populația comunei. Cum explică Sever Mureșan și Ion Șandru problema

Tensiunile din comuna Telciu dintre o parte din cetățeni și administrația locală, consecință a așa numitei ”crize a apei” sunt departe de-a se fi calmat. Trebuie știut faptul că, respectiva criză a izbucnit  în această primăvară, după ce primăria a anunțat că va transmite în gestiunea SC Aquabis SA, rețeaua de apă și canalizare, fapt urmat și de o creștere a tarifului pentru apă și canal și încheierea de contracte cu operatorul unic.

Despre ce tarife este vorba: pentru apa potabilă, Aquabis percepe un tarif 3,98 lei/mc de apă și 2,96 lei/mc la care se adaugă TVA de 9%, tarif unitar în toată aria de operare.

Ce s-a întâmplat până în 2021?

Iată ce și cum explică primarul Sever Mureșan: ” Până în 2021, comuna Telciu a fost o comună favorizată și care a beneficiat de tarife preferențiale la apă, rezultat al faptului că UAT-ul a avut resurse proprii, fiind ajutată și de partenerii elevețieni la aducțiunea de apă, fiind atrase, de asemenea și bani europeni. Din 2007, odată cu intrarea României în Uniunea Europeană, consiliul local Telciu a decis aderarea UAT la ADI Apă-Canal, în vederea atragerii de fonduri europene pentru extinderea și modernizarea rețelelor de apă. O spun din nou: extinderea a fost obligatorie pentru că de aducțiunea de apă realizată cu sprijin elvețian, beneficiau doar locuitorii din centrul satului Telciu”, a spus edilul comunei.

În acest context, el a punctat următoarele: ” După aderarea la UE, tot ceea ce înseamnă legislație europeană se aplică și în România. De asemenea, în timpul derulării și implementării unor proiecte finanțate de Comisia Europeană, este aplicată în întregul bloc comunitar și PRINCIPIUL SOLIDARITĂȚII, adică cel mai bogat ajută pe cel mai sărac, fapt ce este aplicabil și în cazul tarifelor pentru apă”.

Apa și canalizarea, contra cost în toată Europa

Așa cum se știe, conform noii legislații, costul consumului de apă nu mai poate fi subvenționat din bugetul local.

În acest context, primarul Sever Mureșan a confirmat primirea unei adrese din partea SC Aquabis SA: ” Am fost informați că trebuie să ne conformăm legislației, urmând ca apa și canalul să fie furnizate în baza unor contracte semnate de săteni cu Aquabis, operator unic și singurul care poate furniza legal apă. Dacă nu se întâmplă acest lucru, Aquabis va fi obligat să anunțe Ministerul Fondurilor Europene, minister care la rîndul lui va începe demersurile pentru recuperarea investiției europene, știut fiind faptul că, timp de 5 ani, nimeni și nimic nu poate interveni asupra respectivului proiect. Trebuie știut faptul că valoarea totală a investiției e de 46 de milioane de lei. Dacă ieșim din ADI Apă-Canal, atunci vom fi obligați să returnăm acești bani, ceea ce va însemna blocarea bugetului local și intrarea comunei în faliment”, a explicat primarul din Telciu.

Aquabis nu a emis facturi timp de 3 luni de zile

Stația de tratare a fost pusă în funcțiune fiind automatizată, cetățenii  din Telciu având apă potabilă la robinete de trei luni.

Ion Șandru, director general Aquabis: ” Până la sfârșitul anului 2020, am zis să nu facturăm nimic către populație pentru că ei plătiseră către primărie un fel de taxă odată cu impozitele, o taxă care reprezenta întreținerea rețelei, o sumă destul de mică. În februarie 2021 trebuia să emitem primele facturi, dar nu le-am putut emite fiindcă nu au vrut să semneze fișa de inventariere care se încheie odată cu montarea apometrului și care stă la baza încheierii contractului. Ei nu au contracte fiindcă nu au vrut să le semneze. Acum avem în jur de o mie de abonați cu contor. Cu cei care nu au contor am zis că vom încheia contract după normativul N29 – în funcție de confort și numărul de persoane – până își vor executa cămin și le vom monta și lor contor la limita de proprietate. Nu puteam monta contor sub chiuvetă cum doreau dânșii”.

Unul din liderii opoziției, aici vorbim de Valeri Toderici, membru al AUR conform paginii de FB, spune că a strîns sute de semnături, peste 600, de la cetățenii care nu sunt de acord cu predarea serviciului apă-canal către Aquabis, nefiind de acord să plătească pentru apa captată dintr-un izvor aflat într-o peșteră sub o stâncă.

Ce vrea să facă primarul Sever Mureșan?

Pentru că, în comuna Telciu există numeroase familii sau oameni singuri care se descurcă foarte greu din punct de vedere financiar, primarul Sever Mureșan a scris un proiect de hotărâre și care se află acum în dezbatere publică. Prin intermediul acestuia, primăria va acorda ajutoare lunare în vederea plății prestațiilor efectuate de operatorul serviciului de apă și canalizare pentru utilizatorii vulnerabili, ca măsură de sprijin pentru acoperirea unei părți din cheltuielile cu apa și canalizarea.

PRECIZĂM CĂ:  În eventualitatea în care comuna Telciu va decide să iasă din ADI Apă-Canal, ca să poată furniza în continuare apă cetățenilor va trebui să aibă un serviciu licențiat.

”Altfel nu au dreptul să funcționeze, să aibă sistem propriu de alimentare cu apă și canalizare. Ca să obțină licență, trebuie să demonstreze că au personal cu pregătire în domeniu, echipamente și utilaje și un contract cu un laborator acreditat care să facă analize. Nu au cum pentru că serviciul de apă-canal va trebui să se autofinanțeze. Primăria nu va avea dreptul să cheltuiască bani ca să asigure cheltuielile pentru apă și canal. Deci serviciul va trebui să se autofinanțeze. Dintre toate localitățile din Bistrița-Năsăud, doar Bistrița este pe plus, Becleanul pe zero, restul toate sunt pe minus, adică noi cheltuim mai mult decât încasăm ca să le furnizăm toate aceste servicii”, a explicat pentru timponline.ro Ion Șandru, managerul general al Aquabis SA. .


Comentarii

Fii primul care comentează!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *