Scrisori de pe front. Povestea emoționantă a unei eleve din Beclean, despre străbunicul său (VIDEO)

O poveste emoționantă a fost transmisă de o elevă din Beclean, cu ocazia Zilei Eroilor, la Bistrița. Prefectul județului, Stelian Dolha, nu a ținut un discurs la evenimentele dedicate acestei zile, ci a prezentat o fetiță de clasa a V-a, de la Colegiul Național “Petru Rareș”, din Beclean, să spună povestea emoționantă a bunicului său. 

Este vorba de o elevă care ieri a câştigat premiul I la un concurs organizat de către Asociaţia „Cultul Eroilor Regina Maria”.

Eleva se numește Andra Măierean și a povestit despre “Eroul din familia sa într-o sută de scrisori”. „Străbunicul s-a născut în 3 aprilie 1922 în localitatea Piatra, iar la 21 de ani a ajuns pe frontul celui de-Al Doilea Război Mondial. Dorul de părinți si de frați îl face să scrie și să le trimită scrisori și vederi din război, la care îi răspunde fratele său mai mic, Nelu. Luat prizonier și dus cu trenul în Rusia, aruncă un bilet într-o gară.  Acest bilet ajunge acasă după întoarcerea străbunicului din război”, a povestit Andra în fața asistenței.

“Știam de mică de existența scrisorilor trimise de pe front de străbunicul meu, scrisori pe care tata le păstra cu mare drag într-o cutie. Din când în când, le mai rasfoiam și eu și îl provocam pe tata să-mi relateze mai amplu întâmplările descrise acolo. Străbunica, soția eroului din scrisori, trăiește și îmi povestește și ea cu drag despre străbunicul Grigore. Lucrarea cu care am participat la acest concurs scoate la lumină întâmplări reale din război, scrise simplu cu creion chimic pe cărți postale îngălbenite de vreme, cărți expuse de tata, în copii scanate și scoase la tipografie, în subsolul catedralei din Beclean. Acum, străbunicul Grigore nu mai este, ne-a părăsit în anul 1997, dar au rămas scrisorile și tata care mi le citește mie pentru a înțelege că istoria și războiul nu sunt o poveste, ci sunt fapte reale trăite de cei dragi. Creionul chimic, instrumentul de scris de pe vremea aceea, sper să mai rămână imprimat peste ani pentru ca și eu la rândul meu să citesc scrisorile copiilor și nepoților mei”, a povestit fata.

Întregul moment îl puteți urmări în video de mai jos:

 

 

 

Ziua Eroilor la Bistrița

Publicată de InfoBistrița.ro pe Joi, 10 iunie 2021


Comentarii

Fii primul care comentează!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *