Scenariile anului electoral 2024 – Lupta politică între mainstream și suveranism: PSD-PNL-UDMR vs AUR-SOS
SINTEZE-ANALIZE 5: Scenariile anului electoral 2024 – Lupta politică între mainstream și suveranism: PSD-PNL-UDMR vs AUR-SOS. La parlamentare balanța pare a fi ”echilibrată” de Polul Dreptei. Nici în Bistrița-Năsăud taberele nu s-au formatat, nefiind anunțați oficial niciun fel de candidați.
Anul 2024 este un an foarte complicat, probabil unul dintre cei mai complicați ani de după Revoluția din 1989 nu doar în România, ci în toată lumea, am putea spune și evident că în funcție de anumite tendințe din spațiul global, se construiesc și tendințe în spațiul românesc, deci și în cel din nord-vestul Transilvaniei.
E doar o analiză preliminară, cea foarte scurtă. Analizele-sinteze complete le citim zilele următoare. PRO POLITICA oferă servicii de consiliere politică. Scriem analize, sinteze și interpretăm sondaje, realizăm aplicații locale ale sondajelor.
Prima problemă e una de strategie politică, de orientare politică a acelor formațiuni politice care se declară suveraniste, partide redenumite naționaliste și care încearcă să schimbe ritmul în ceea ce privește integrarea europeană și solidaritatea europeană. Pare și aceasta o explicație oficială. Așadar, avem două partide suveraniste AUR, respectivul SOS, cele două având împreună aproape de 30%. Asta înseamnă că, aproape un sfert din populația României a devenit antipolitică, reactivă la partidele politice mainstream, la politica românească de până acum și chiar la planurile politice pe termen lung ale României, ca ansamblu.
- Înainte de euroalegerile din iunie a.c., AUR va trebui să facă o alegere și se străduiește să o facă între Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni, grup în care ar vrea să se ducă și Grupul Identitate și Libertate, care este mai radical, cel al lui Salvini. Pentru acest baleiaj, AUR și George Simion trebuie să devină prizabili, asta pentru a putea să intre în grupul conservatorilor, s-ar apropia relativ mult de PNL, care este în Partidul Popular European, partid care încearcă cu disperare să găsească niște canale de comunicare cu conservatorii.
- PSD merge înainte cu premierul Ciolacu care nu e atât de slab și neprieceput pe cât l-au crezut alții, o parte dintre ei din PNL, și joacă tare pe toate canalele de comunicare. Deocamdată, pe toate calculele și sondajele, PSD pare a câștiga euroalegerile, doar că, o predicție serioasă putem face la jumătatea lunii martie, după ce se va fi încheiat iarna. O chestiune important ce poate arunca în aer planurile PSD la euroalegeri sunt grupurile tot mai mari de așa-ziși apolitici din sate și commune și care vor o schimbare totală la nivelul întregii autorități: locală, județeană, națională.
- PNL joacă în aceeași ecuație mainstream alături de PSD, doar că, un scor de loc 3 la euroalegeri e clar că nu se va mai putea descurca prin el însuși, ci va putea cel mult să intre într-o guvernare de coaliție, în care va exista un alt partid dominant, posibil PSD. Or asta, fără discuție, este o îngrijorare mare la Modrogan, în această clipă, tocmai pentru că de fapt PNL-ul în afară de a avea mici atacuri la adresa PSD-ului, încă nu a propus nimic pentru anul 2024, din punctul de vedere al campaniei electorale, nu a spus cine este inamicul cel mai important, care sunt politicile pe care dorește să le impună, dacă va ajunge la guvernare singur, în coaliție. Aici, rămâne întrebarea: Când va avea loc resetarea? Când PNL se va rupe defintiv de Klaus Iohannis, cel care a adus partidul la guvernare cu Ludovic Orban, premier? Cel mai probabil înainte de iunie, desi, nimeni din PNL nu e foarte sigur că, ieșirea de la guvernare, va adduce un plus PNL sau un mare minus?
- Opoziția, alta decât AUR și SOS- Polul Dreptei este sau doar poate fi o alternativă la PNL? E doar o întrebare retorică, asta pentru că, a face un scor bun la alegeri ei ar putea să facă o campanie bună, în măsura în care reiau anumite teme ale PNL-ului, cele legate de capitalism, de competiție, mica burghezie românească și așa mai departe, care le-ar putea fi folositoare într-o eventuală trecere a unei părți din electoratul PNL-ului dezamăgit înspre acest grup și probabil asta și doresc. Întrebarea este : Are acest grup suficientă de multă capacitate discursivă, ideologică și atractivitate, astfel încât acest electorat să înțeleagă că ei ar putea să fie alternativa la PNL sau vor fi la fel de dezagreabili, cum au fost și până acum”.
BISTRIȚA-NĂSĂUD
Situația din Bistrița-Năsăud nu diferă foarte mult de tranșeele din țară, doar că are particularitățiile ei, nu puține, particularități care vor face diferența la alegeri.
Deocamdată, spunem doar că, la nivel de BN, nu există un POL al Dreptei (USR-PMP-Forța Dreptei) și el pare greu de format, dar nu imposibil. Vin și cu explicația: USR are o existență mai mult decât neinteresantă, PMP trăiește prin Ionuț Simionca, la rândul lui ocupat cu secretariatul general al partidului, în timp ce Forța Dreptei nu există sau există doar pe hârtiile lui Orban.
AUR, la începutul lui 2024 pare a se fi închegat, are o echipă de conducere, chiar dacă nu există organizații în tot județul și nu are încheiat întreg procesul de formatare a unei conștiințe politice, chiar dacă aceste cuvinte sună ciudat. Pe românește: încă există un anumit process de concentrare a puterii într-o singură mână, ceea ce face ca vidul din conducerea organizației să se ocupe foarte greu. Analiza complete o citim zilele următoare, atunci când analizăm și SOS.
Coaliția PSD-PNL. Inexistentă la nivel de Bistrița-Năsăud, în 2024 ea va deveni o amintire de care nimeni nu are nevoie. Dar cum în politică nu spui niciodată, niciodată, axioma noastră e valabilă doar până după iarnă și primele sondaje oficiale, desi, feelingul, sondajele și contactul permanent cu oamenii, sunt mai bune și mai credibile decât sondajele făcute la ”centru”, dar asta nu o vor a o înțelege și accepta unii consilieri politici. În BN, 2023, pare a fi anul în care, PNL s-a rupt ”definitive” de PSD sau invers, nu are nicio importanță. Oricum, la finele lui 2023, putem vorbi deja de doi poli de putere: Radu Moldovan-PSD și comunele aflate sub controlul social-democrat, nu puține la număr, 40 la număr cu tot cu cele conduse de primari ALDE și Ioan Turc-PNL și comunele rămase plus două din cele trei orașe, Năsăud, Sg. Băi, evident și municipiul Bistrița.
E doar analiza preliminară, cea foarte scurtă. Analizele-sinteze complete le citim zilele următoare. Reamintim că PRO POLITICA oferă servicii de consiliere politică. Scriem analize, sinteze și interpretăm sondaje, realizăm aplicații locale ale sondajelor.
CELE MAI CITITE ȘTIRI
Un bărbat a murit pe stradă, în Bistrița
20.11.2024
ULTIMELE COMENTARII
Maria
22.11.2024Dintre problemele " importante" si cele urgente, pe care le rezolvati mai intai domnule primar?
la articolul Gabriel Lazany şi Radu Moldovan, la Bucureşti pentru mai multe proiecte. Ce mesaj i-au transmis lui Ioan Turc
Goga
22.11.2024:)))))))) Meningita morala? Cine a aprobat tariful de la Aquabis? Nu dumneata si consilierii coalizati? PSD-ul e bun pentru afaceri dar rau pentru concurenta? Domnule Turc impreuna cu domnul Sighiartau...cred ar trebui sa faceti mai multe (lucrurile tangibile) si sa vorbiti ma...
la articolul PNL BN, atac la Radu Moldovan: "Campanie electorală într-un spital de stat!"
Dana
22.11.2024Halal Primar lăudat de toată lumea ! În dimineața asta era dezastru pe șosele în oraș! Bine ca noi cetățenii prosti și corecți SUNTEM BUNI SA PLATIM TAXE ! RUSINEEE
la articolul Ce a transmis Primăria Bistriţa legat de deszăpezirea din această dimineaţă (FOTO)
Balan Marius- ecologist
22.11.2024Inainte de 89 toti cetatenii de la case trebuia sa punem mana pe lopata ca asa erau regulile. Dupa Revolutie mai toti am devenit mari patroni si oameni de afaceri si suduim Primarii ca nu vin sa ne dea zapada din fata caselor etc. Despre miscare, sport cu lopata-n mana nu are...
la articolul Ioan Turc, atac către Gabriel Lazany: "A venit iarna! Pune mâna pe o lopată şi arată respect faţă de bistriţeni"
COMENTARII