România, țara în care sistemul te arde de viu

În România, șansele să mori din vina celor care administrează statul sunt mai mari decât într-o junglă, fără mâncare și înconjurat de fiare sălbatice. Natura, uneori, oricât ar fi de nemiloasă, se poate îndura de tine. În schimb, sistemul românesc politico-medical, te omoară garantat și depind doar de timp și de nuanță modalitățile în care poți pleca pe lumea de dincolo.

De exemplu, poți muri în club, ars de viu, poți muri după ce ai fost răpit(ă) de un criminal în serie pentru că Poliția nu poate interveni, poți muri în spital, din cauza infecțiilor de orice fel și, dacă, prin minune, scapi de infecții, poți muri în incendiu, tot în spital, la ATI. În general, nimeni nu-și asumă: nici cei care se laudă cu “realizările” din banii publici și nici cei care nu-și fac treaba corespunzător, pentru ca astfel de drame să nu se întâmple.

După Colectiv, Victor Ponta și-a dat demisia, dar a rămas în politică, cu visul de a redeveni premier iar Cristian Popescu Piedone tocmai a fost reales, de popor, ca primar al sectorului 5. Arafat conduce, după atâtea eșecuri, sistemul medical românesc iar politicienii care cereau atunci demisii, ajunși între timp la putere, fac apel la înțelegere. 

Ne mai miră că managerul spitalului din Piatra Neamț, unde 10 oameni au murit în incendiul de la ATI, a trecut prin trei formațiuni politice și a fost pus la conducere de partid? Au aceste tragedii vreo legătură cu faptul că toți șefii instituțiilor publice ajung în funcții cu concursuri de formă, fără contracandidați și pe criterii politice? Răspunsul îl știți. Cum se face că toate dramele pe care le-a trăit România se leagă de aceiași șmecheri descurcăreți care reușesc, prin voce și talent să conducă instituții de o importanță covârșitoare?

Mai trist e că, atât de neputincios e poporul român, încât, după ce un băiat deștept e dat jos de morți nevinovați, e înlocuit de altul, parcă tras la indigo. Scenariul se repetă, ca un montagne russe, cu care suntem atât de obișnuiți încât nici nu ne mai amețește.

După vreo trei zile în care nu vor mai face campanie, din respect pentru situația tragică, așteptăm să-și revină politicienii și să se acuze între ei pentru ce s-a întâmplat. Că la asta se pricep de minune.

 


Comentarii

Fii primul care comentează!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *