Obiceiul Cununilor de Rusalii la Șieuț, județul Bistrița-Năsăud(FOTO)

„În satul Șieuț din județul Bistrița-Năsăud, sâmbătă seara, înainte de duminica Rusaliilor, fetele tinere (având, de regulă, între 13 şi 15 ani) ies la câmp, în ţarină, acolo unde este holda de grâu, cu scopul de a face cununi din cele mai frumoase spice. Făcutul acestor cununi este însoţit de un cântec specific pe care fetele îl cunosc şi îl interpretează aproape ritualic. După ce termină de făcut cununile, fetele le ascund, însă băieţii vin spre înserat să le caute; dacă le găsesc, aceştia le fură sau le ascund în alte locuri, iar fetele trebuie să le refacă.
 
Un alt moment aşteptat de întreaga comunitate este reîntoarcerea fetelor din ţarină spre sat, atunci când băieţii ies în drum şi le stropesc cu apă. Sătenii îi aşteaptă cu nerăbdare pe tineri pe uliţele satului sau pe la porţi, fiind curioşi să vadă fetele care au făcut cununile în acel an.
 
Duminică, în ziua de Rusalii, tot satul merge la biserică, oamenii fiind îmbrăcaţi în cele mai frumoase straie de sărbătoare. După slujba de la biserică, preotul şi credincioşii ies în ţarină, iar acolo se face slujba specială de sfinţire.
Mai apoi are loc un ritual specific, cel al cununilor fetelor. Acestea sunt aduse de tinerele satului din ţarină (din holdă sau din locurile unde le-au ascuns în seara precedentă), fiind însoţite de cântecului specific al cununii, iar apoi sunt sfinţite de preot şi sunt puse la răstigniri, la răspântii de drumuri sau în biserică – la cruci și la icoane.”
 
Sursă text: Smaranda Mureșan, fragment din articolul „Cununile de Rusalii la Șieuț” publicat în „Revista de Lingvistică și Cultură Românească”, Nr. 20, CIREȘAR, iulie 2019, articol disponibil on-line la adresa https://limbaromana.org/rev…/cununile-de-rusalii-la-sieut/.
Photo credit: Cristian Vrăzmaș, Smaranda Mureșan și Grigore Rus.
Fotografii din timpul filmărilor producției documentar etnografice „Cununile de Rusalii la Șieuț” (iunie 2014).
Filmul documentar etnografic „Cununile de Rusalii la Șieuț” poate fi vizionat accesând link-ul https://www.youtube.com/watch?v=VNnJQ7i_-bk&t=1269s.
Postare propusă și material îngrijit de etnolog drd. Smaranda Mureșan, cercetător științific, Serviciul Cultură Tradițională – Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud.
 

Comentarii

Fii primul care comentează!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *