O experiență care merită încercată cel puțin o dată în viață

Lucrurile simple sunt cele mai frumoase, mai bune și mai trainice. De ce îi zice "La Elena din Deal"? Pentru că Elena are casa în deal și tot ea își pune amprenta pe mâncarea pe care ți-o servește cu drag și cu bună dispoziție.

Am fost la Elena din Deal, ca să văd ce experiență trăiesc cei care îi calcă pragul pentru mâncare tradițională pe care o gătește pentru familie. M-am dus într-o vineri după-masă, după o zi în care nu am mâncat mare lucru, că știam că acolo e mâncare din belșug. Evident, nu știam ce are de mâncare. Mi-a spus doar cu o zi înainte că e "surpriză", dar că nu e varză călită, știind că nu-mi place. E important de precizat că la punctele gastronomice locale nu e cu meniu, din care îți alegi, ci mănânci ce a gătit în ziua respectivă. Elementul surpriză e cheia experienței.

Așadar, am ajuns la Elena și am început cu o plăcintă cu brânză și un pahar de vișinată. Plăcinta a devenit deja celebră în zonă, dar trebuie să fii foarte atent și precaut, că e atât de bună și riști să mănânci multă și să te saturi înainte să vină restul felurilor de mâncare. Apoi, o zamă de cartofi autentică, servită cu ardei iute și cu pâine de casă, la care, iar am picat în plasă și am mâncat de aproape m-am săturat. Mi-au plăcut foarte mult și ardeii iuți, care au fost "murați" cu un ingredient pe care nu vi-l zic, dar care le-a dat un gust deosebit, până-ți amortiza creierul iuțeala lor :) Cum ziceam, lucruri simple, zamă de cartofi cu afumătură. Excelentă! Și aș fi plecat, că era suficient pentru mine pentru că, după cum se vede în poze și în realitate, nu-mi fac un scop în viață din a mânca.

Dar asta a fost doar "introducerea", cum ar veni, pentru că urma felul principal, despre care nu știam absolut nimic. Și, după o tură de povești de-ale Elenei, care ne-a încărcat cu bună dispoziție și ne-a spus întâmplări haioase de la "Chefi la Cuțite", a urmat felul principal.

Băi, știți cum eram? Ca un copil care primește primul său cadou, care e împachetat bine... Nu-mi imaginez ce față oi fi avut când a venit Elena cu un platou mare, de lemn și, pe măsură ce se apropia de masă, ne imaginam ce e în el. Când a ajuns, am belit ochii, să vedem surpriza! Da, cam mult suspans și tensiune pentru unul care nu-i gurmand, dar îmi plac misterele și-s curios din fire. Deci, când a pus platoul ăla și am văzut ce e pe el... nu știam ce să apuc! Dar na, nu ne-am repezit pe el, că nu-i frumos, am mai stat 2-3 minute la povești, să ne mai chinuim neuronii specializați pe partea de papile gustative.

 Pe platou erau așa: o coastă mare, rumenită bine și niște cartofi de care nu am mai văzut, adică un fel de roți cu pesmet și, pe lângă, niște ardei murați cu varză și două sosuri: unul roșu picant și unul alb (maioneză cu ceapă). Dar, pe lângă asta, mai era și o tocăniță de hribi cu mămăligă... eu fiind fan înrăit al tocănițelor cu mămăligă, aș merge după tocănițe cu mămăligă oriunde, ca suporterii înfocați din galerii. Așa de bine arăta mâncare că aș fi luat-o cu mine acasă, să știu că o pot mânca oricând. Dar mâncarea bună nu trăiește mult, așa că am înfulecat din toate. 9.8 la costițe, care au și ele un ingredient secret, pe care nu vi-l zic, cu o crustă minunată și deloc grase. Probabil cele mai bune mâncate vreodată. Dar de cartofi nu vă mai zic, că-s unici, făcuți așa... n-am mai văzut nicăieri pe la noi.

No, stați, că nu e gata! Da, așa am zis și eu: ne-am săturat! Daaaaar... a urmat desertul și ne aduce Elena vreo 10 papanași și prăjitură cu măr. Am mâncat un papanaș, de nota 10, dar prăjitură n-am mai putut nici să gust. Da, chiar am fost fericit după o masă și o experiență acolo... știți voi...micile fericiri ale vieții! Și le-am mai trimis unor prieteni poze, ca să le fac în ciu... pardon, să le fac poftă! Nu vă zic cât am plătit, dar a fost puțin, chiar foarte puțin comparativ cu unele restaurante din țară la care am lăsat o grămadă de bani aproape degeaba. Vă zic doar că porțiile sunt foarte mari și că patru persoane n-am putut mânca platoul de fel principal. Vă mai zic că toate produsele sunt de calitate, naturale, din gospodăria proprie și de la producători și că poți bea bere Bucur, Carlsberg, vișinată, afinată sau țuică.

Cu siguranță o să mai merg, atât pentru experiența culinară, cât și pentru faptul că mi se pare foarte tare să nu știi ce ți se servește și să fii surprins. O experiență care merită!


COMENTARII

Io

în 14.01.2023 ora 18:38:24 Ioan a scris:

Lasă un răspuns

Cele relatate sunt reale,verificate,de mai multe ori, prin proprie experiență. Acolo totul este minunat,inclusiv atmosfera creată, privelistea încântătoare, ambianța muzicală liniștitoare, totul incununat deacele preparate culinare tradiționale de excepție. Recomand cu căldură aceasta locație.


CELE MAI CITITE ȘTIRI


ULTIMELE COMENTARII

Maria

22.11.2024

Dintre problemele " importante" si cele urgente, pe care le rezolvati mai intai domnule primar?

Gabriel Lazany şi Radu Moldovan, la Bucureşti pentru mai multe proiecte. Ce mesaj i-au transmis lui Ioan Turc

Goga

22.11.2024

:)))))))) Meningita morala? Cine a aprobat tariful de la Aquabis? Nu dumneata si consilierii coalizati? PSD-ul e bun pentru afaceri dar rau pentru concurenta? Domnule Turc impreuna cu domnul Sighiartau...cred ar trebui sa faceti mai multe (lucrurile tangibile) si sa vorbiti ma...

PNL BN, atac la Radu Moldovan: "Campanie electorală într-un spital de stat!"

Dana

22.11.2024

Halal Primar lăudat de toată lumea ! În dimineața asta era dezastru pe șosele în oraș! Bine ca noi cetățenii prosti și corecți SUNTEM BUNI SA PLATIM TAXE ! RUSINEEE

Ce a transmis Primăria Bistriţa legat de deszăpezirea din această dimineaţă (FOTO)

Balan Marius- ecologist

22.11.2024

Inainte de 89 toti cetatenii de la case trebuia sa punem mana pe lopata ca asa erau regulile. Dupa Revolutie mai toti am devenit mari patroni si oameni de afaceri si suduim Primarii ca nu vin sa ne dea zapada din fata caselor etc. Despre miscare, sport cu lopata-n mana nu are...

Ioan Turc, atac către Gabriel Lazany: "A venit iarna! Pune mâna pe o lopată şi arată respect faţă de bistriţeni"

Acest site folosește cookies

Alegeți care tipuri de cookies să fie utilizate; site-ul folosește cookies pentru a examina traficul și activitățile utilizatorilor de pe acest web-site, pentru marketing și pentru a oferi funcționalitate de tip social media. Citește mai multe despre cookie-uri

Necesare
Funcționalitate
Analiză
Marketing