Motivele pentru care îți pierzi motivația
Pe la finalul anului școlar, am început să mă interesez din ce în ce mai mult în legătură cu alimentația adecvată și despre un stil de viață cât mai productiv, din care voi putea avea avantaje pe termen lung. Într-o perioadă destul de scurtă de timp, am ajuns să citesc zeci de articole si să […]
Pe la finalul anului școlar, am început să mă interesez din ce în ce mai mult în legătură cu alimentația adecvată și despre un stil de viață cât mai productiv, din care voi putea avea avantaje pe termen lung. Într-o perioadă destul de scurtă de timp, am ajuns să citesc zeci de articole si să vizionez sute de video-uri pe youtube în care oamenii descriu experiența lor legată de schimbarea stilului de viață. Uitându-mă la ei, simțeam că am pierdut atâția ani, iar după ceva timp m-am convins că dacă nu fac ceva cât mai repede voi regreta. Mi-am dat seama că, în tot acest timp, nu am făcut nimic care să mă ajute cu adevărat în viitor. Și după ce am finalizat acest research am zis ca în sfârșit a venit și rândul meu să trec la fapte.
La început, eram convinsă că lucrurile vor funcționa așa cum îmi doresc pentru că nu m-am simțit niciodată mai motivată. Eram foarte mulțumită de mine și puteam spune că am realizat ceva vara asta, fiind sigură că în ritmul acela voi avea o mulțime de beneficii în viitor. Mă simțeam mândră de ceea ce am făcut și eram încântată că am luat acea decizie.
Și tot entuziasmul ăsta a ținut cam o săptămână, ca apoi, dintr-o dată, să nu mai am chef, timp, răbdare etc. Mulți oameni consideră acești factori doar niște scuze inutile care te împiedică din a-ți atinge obiectivul, dar eu eram convinsă că trebuie să fie mai mult de atât, fiindcă schimbarea a avut loc mult prea repede.
Mă simțeam foarte dezamăgită și credeam că problema este doar la mine, la faptul că nu am suficientă ambiție. Totuși, în ciuda a ceea ce credeam în clipele alea, problema nu este mereu legată de mine sau de caracterul meu, ci mai mult de motivul pentru care am hotărât să fac acea schimbare.
Adevărul este că nu e mereu vina noastră pentru această lipsă de motivație, ci, de fapt, cauzele sunt cel mai adesea mult mai complexe. Dacă nu ai un scop foarte bun sau dacă încă nu ai clarificat îndeajuns avantajele pe care le vei avea pe termen lung, există șanse enorme ca în scurt timp tot ce ți-ai propus să faci să pară o obligație care de fapt nu merită timpul și energia ta.
De cele mai multe, ori este important să fii cât mai explicit cu scopul pentru care ai hotărât să depui mai mult efort. Este necesar să ai un motiv cât mai clar pentru care muncești în plus, deoarece, în caz contrar îți vei pierde în scurt timp interesul, ajungând să te simți din ce în ce mai obosit.
Un alt lucru care se întâmplă frecvent este apariția plictiselii cauzate de formarea rutinei. Câteva săptămâni în care faci același lucru te pot plictisi teribil și te pot face să crezi că tot timpul dedicat noului hobby este de fapt complet irosit, asta mai ales în cazul in care rezultatele nu sunt vizibile după perioadă scurtă. Totodată, s-ar putea să nu fii destul de mulțumit de ceea ce ai realizat până atunci, acesta fiind un alt motiv pentru care îți pierzi motivația atât de repede.
Asigură-te că ceea ce faci este într-adevăr dorința ta, nu a celor din jur. Poate nu ai realizat încă, dar ceea ce ți-ai ales nu se potrivește prea bine cu valorile sau calitățile tale. Ai putea ajunge să-ți dai seama că nu tu ai fost cel care a setat obiectivul, sau cel puțin ai fost puternic influențat de alte persoane. Din păcate acesta este un caz des întâlnit, dar daca îți dai seama rapid care este situația vei fi din nou liber să găsești o activitate care te pasionează cu adevărat.
De asemenea, gândește-te cât de realist este de fapt obiectivul tău. Nu este nimic rău în a ținti cât mai sus, dar trebuie să iei lucrurile treptat, în funcție de posibilitățile pe care le ai. Nu te aștepta ca lucrurile să meargă încă de la început exact așa cum ți-ai dorit, fiindcă dezamăgirea ar putea duce la lipsa de motivație.
Nu uita că fiecare om are din când in când zile mai rele, motiv pentru care nu merita să te simți prost atunci când lucrurile nu merg exact așa cum ai plănuit. Este foarte important însă, să nu lași acea zi să le influențeze negativ și pe celelalte. Imediat ce te simți din nou pregătit să continui, fă-o fără sa te gândești la trecut. Amintește-ti mereu motivul pentru care ai decis să te schimbi, iar în felul acesta îți vei regăsi mereu ambiția.
Așa că, data viitoare când simți că nu ai motivație, încearcă să privești situația din mai multe perspective, pentru că s-ar putea să descoperi niște lucruri surprinzătoare despre tine. Fiecare om este în stare să realizeze ceea ce își propune, cu condiția să își dorească cu adevărat, fără a fi influențat de alți factori.
Iulia Bobis
în 06.10.2020 ora 12:52:37 maria a scris:
Lasă un răspuns
ma bucur ca publicati si astfel de articole utile. ar ajuta daca ati putea marca bu bold cuvintele mai importante sau propozitiile care vreti sa iasa in evidenta.
mult succes
CELE MAI CITITE ȘTIRI
Un bărbat a murit pe stradă, în Bistrița
20.11.2024
ULTIMELE COMENTARII
Maria
22.11.2024Dintre problemele " importante" si cele urgente, pe care le rezolvati mai intai domnule primar?
la articolul Gabriel Lazany şi Radu Moldovan, la Bucureşti pentru mai multe proiecte. Ce mesaj i-au transmis lui Ioan Turc
Goga
22.11.2024:)))))))) Meningita morala? Cine a aprobat tariful de la Aquabis? Nu dumneata si consilierii coalizati? PSD-ul e bun pentru afaceri dar rau pentru concurenta? Domnule Turc impreuna cu domnul Sighiartau...cred ar trebui sa faceti mai multe (lucrurile tangibile) si sa vorbiti ma...
la articolul PNL BN, atac la Radu Moldovan: "Campanie electorală într-un spital de stat!"
Dana
22.11.2024Halal Primar lăudat de toată lumea ! În dimineața asta era dezastru pe șosele în oraș! Bine ca noi cetățenii prosti și corecți SUNTEM BUNI SA PLATIM TAXE ! RUSINEEE
la articolul Ce a transmis Primăria Bistriţa legat de deszăpezirea din această dimineaţă (FOTO)
Balan Marius- ecologist
22.11.2024Inainte de 89 toti cetatenii de la case trebuia sa punem mana pe lopata ca asa erau regulile. Dupa Revolutie mai toti am devenit mari patroni si oameni de afaceri si suduim Primarii ca nu vin sa ne dea zapada din fata caselor etc. Despre miscare, sport cu lopata-n mana nu are...
la articolul Ioan Turc, atac către Gabriel Lazany: "A venit iarna! Pune mâna pe o lopată şi arată respect faţă de bistriţeni"
COMENTARII