Monumentul Eroilor din comuna Târlișua a fost dezvelit astăzi, în cadrul unui eveniment restrâns, de Ziua Națională a României. La eveniment au participat ÎPS Benedict Bistrițeanul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, președintele Consiliului Județean – Emil Radu Moldovan, primarul comunei Târlișua – Vlăduț Purja, deputatul PSD Daniel Suciu, senatorul PSD Ioan Deneș. […]
Monumentul Eroilor din comuna Târlișua a fost dezvelit astăzi, în cadrul unui eveniment restrâns, de Ziua Națională a României. La eveniment au participat ÎPS Benedict Bistrițeanul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, președintele Consiliului Județean – Emil Radu Moldovan, primarul comunei Târlișua – Vlăduț Purja, deputatul PSD Daniel Suciu, senatorul PSD Ioan Deneș.
“În semn de prețuire, la Târlișua, în locul de naștere al poetului Liviu Rebreanu, s-a ridicat un nou Monument al eroilor căzuți pe câmpurile de luptă din Primul și al Doilea Război Mondial. Pe lângă cele două simboluri importante, Stema României și soldatul anonim, deasupra monumentului, stă de veghe o cruce.
Să nu uităm esența, credința și pentru a ne aminti de un vers important al imnului nostru: “Preoți, cu crucea-n frunte! Căci oastea e creștină/Deviza-i libertate și scopul ei preasfânt.” Felicitări domnule primar Vlăduț Purja, pentru că v-ați îngrijit și de acest aspect, iar acum, frumosul monument stă de strajă, pentru a ne aminti că înaintașii noștri au luptat, ca să trăim noi în pace. Memorie eternă tuturor eroilor care și-au dat viața pentru ca națiunea română să rămână puternică și demnă!”, a transmis președintele Consiliului Județean, Emil Radu Moldovan.
“Astăzim comuna noastră a îmbrăcat haine de sărbătoare și împreună cu importante personalități din județul nostru am celebrat împlinirea a 102 ani de la realizarea celui mai minunat vis al nostru ca țară și națiune…….înfăptuirea Marii Uniri, prin alipirea Transilvaniei la Țara Românească. Dacă ar fi să îl citez pe marele Iuliu Maniu, la data de 1 decembrie 1918, la Alba-Iulia, strămoșii noștri au luptat și au plătit cu prețul vieții “pentru a întemeia pe vecie România unită şi mare şi a înstăpâni pentru totdeauna o adevărată democraţie şi deplină dreptate socială”. Pe lângă aceasta, am comemorat de asemenea și jerta eroilor români căzuți pe câmpurile de luptă pentru întemeierea României și stabilitatea poporului român ca națiune. Pentru că la acea vreme războiul și lupta nu erau opționale, numeroși localnici ai acestei comune au plătit libertatea noastră, a tuturor, cu propria lor viață. Dorința nutrită în urmă cu trei ani, în biserica din Târlișua, alături de o parte dintre dumneavoastră, domnul Alexandru Uiuiu și domnul Alexandru Câțcăuan a devenit realitate. S-a reușit edificarea unui Monument al Eroilor, realizat conform reglementărilor și standardelor legale, în vigoare.
Îi mulțumesc bunului Dumnezeu pentru faptul că am reușit să îndeplinesc angajamentul luat față de dumneavoastră în prima parte a acestui an, acela că monumentul va fi finalizat până la data de 1 decembrie.
Doresc să mulțumesc pentru participare: dumneavoastră dragi cetățeni ai comunei, oaspeților din județ, domnului președinte al Consiliului Județean – Emil Radu Moldovan – cel care este alături de noi la fiecare eveniment important din comuna noastră, Preasfințitului Părinte Benedict Bistrițeanul, protopopului Vicențiu Doru Zinveliu, soborului de preoți, comandantului garnizoanei Bistrița, precum și sculptorului Lucian Popa”, a transmis primarul comunei Târlișua, Vlăduț Purja.
COMENTARII