Ministerul Mediului : Garduri electrice pentru populația din județele României vulnerabile la atacurile urșilor bruni
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor lansează astăzi, în dezbatere publică, un nou program, în premieră în România: „Conservarea biodiversității prin coexistența dintre om și carnivore mari”. Programul finanțează pentru populație kit-uri complete de garduri electrice care pot fi instalate de populație în jurul propriilor gospodării, stânelor, culturilor agricole, livezilor etc. Acestea au rolul de a […]
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor lansează astăzi, în dezbatere publică, un nou program, în premieră în România: „Conservarea biodiversității prin coexistența dintre om și carnivore mari”.
Programul finanțează pentru populație kit-uri complete de garduri electrice care pot fi instalate de populație în jurul propriilor gospodării, stânelor, culturilor agricole, livezilor etc.
Acestea au rolul de a împiedica incidente sau pagube produse de carnivorele mari (în special ursul brun și lup), prin îndepărtarea animalelor sălbatice de zonele locuite sau din cele în care oamenii au culturile agricole, animalele domestice, stupinele etc.
„ Circa 1000 de astfel de sisteme vor ajunge anul acesta la populație.Suntem țara cu cea mai mare populație de urși din Europa. Pe de-o parte, o bogăție a biodiversității românești, pe de altă parte, o mare responsabilitate pentru siguranța oamenilor. Programul nostru împacă dubla noastră responsabilitate: conservarea speciei și coexistența fără incidente între om și carnivorele mari. Vom acoperi în proporție de 100% costurile acestor sisteme pentru populația din județele țării în care s-au înregistrat în mod repetat incidente sau pagube produse de animalele sălbatice”, a declarat Costel ALEXE, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.
Populația poate primi până la 2000 de lei pentru instalarea gardurilor electrice în jurul zonelor obiectivelor pe care vor să le protejeze.
Programul este adresat populației din județele: Alba, Argeș, Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Buzău, Cluj, Caraș-Severin, Covasna, Dâmbovița, Gorj, Hunedoara, Harghita, Mehedinți, Maramureș, Mureș, Neamț, Prahova, Sibiu, Sălaj, Suceava, Timiș, Vâlcea, Vrancea.
Ghidul programului supus dezbaterii publice poate fi citit integral aici:
http://www.mmediu.ro/…/mmap-supune-dezbaterii-publice-…/3460
CELE MAI CITITE ȘTIRI
Accident rutier în Budești
27.10.2024
ULTIMELE COMENTARII
Dana rau
30.10.2024Augustin
28.10.2024De acord cu Dv,,sa vedem străzi si bulevarde reabilitate mai bine decât ,ce s o facut in vechea administrație cu, Decebal,Garii etc.Succes și așteptăm demonstrații de profesionalism!
la articolul Primarul Gabriel Lazany a dispus demontarea băncilor din Piaţa Petru Rareş: "Heirup electoral, nu aveau aviz"
God
28.10.2024Așa le place
la articolul Accident rutier! O mașină a ajuns în râu
Liviu
23.10.2024Motto: „Între oameni sînt tot soiul nu atât de varietăţi cât mai ales de variabilităţi. Că unul vine pe lume cârn şi altul prea lung la nas nu supără genul. Ceea ce jigneşte la om şi cu deosebirela omul civilizat e aptitudinea lui de a schimba câte nasuri dore�...
la articolul Gabriel Lazany a depus jurământul. Primul discurs al noului primar al Bistriţei (VIDEO)
COMENTARII