Măsura oilor, obicei păstrat cu sfințenie de preotul Cristian Lupșan, la Ilva Mare (FOTO)

Măsura oilor a avut loc astăzi la stâna Lopacna, din Munții Rodnei, unde s-au întâlnit crescătorii de ovine din comuna Ilva Mare și ciobanii de la stână. La eveniment a participat, ca în fiecare an, preotul paroh din comuna Ilva Mare, Cristian Lupșan, care păstrează cu sfințenie tradițiilor și este pasionat de agricultură și de creșterea animalelor. Preotul Cristian Lupșan deține un număr de 400 de oi și este responsabilul stânei din Munții Rodnei, unde gospodarii ilveni își duc animalele în fiecare vară. După un cuvânt de binecuvântare și o rugăciune, măsura oilor s-a încheiat cu un ospăț tradițional.

Măsura oilor sau urcatul oilor la stână a rămas până în zilele noastre o complexă sărbătoare pastorală, care se desfășoară la începutul lunii mai, odată cu formarea stânilor sau cu deplasarea turmelor în zona pășunatului de vară. Este un obicei cu multiple conotații – economice, sociale, estetice, religioase În cadrul sarbatoresc, original și pitoresc, se desfășoară, după tradiții seculare, întâiul muls al oilor, consemnându-se drepturile la cota-parte din produsele lactate ale fiecărui proprietar de oi.

Această manifestare are loc, în funcție de starea vremii, după data 10 mai, în acele sate de munte în care păstoritul mai păstrează din farmecul de altă dată.

 


Comentarii

Fii primul care comentează!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *