Paridul Verde Demisie

Marius Bălan, mesaj pentru Ioan Turc: “Așteptăm și o schimbare în bine a Comisiei Tăieri-Toaletări”

În vara lui 2020 la petiția trimisă GĂRZII de MEDIU Bistrița de către ONG. Bistrița Civică, prin care instituția era înștiințată de lipsa finalizării proiectului Regenerare VERDE al orașului, o obligație a Primăriei care este trecută în legea 24. Spații Verzi, sunt obligat ca și semnatar al acelei petiții să fac unele lămuriri.

1. Parcurgând cu mare dificultate documentele bine ascunse până nu demult pe portalul primăriei, am constat grave lipsuri la acest proiect care mă mira nespus de mult că s-a făcut doar pe repede înainte de groaza unei amenzi mari care plutea deasupra Primăriei și a fostei administrații. S-a dat un termen de cei de la GARDĂ că până în 4 octombrie 2020 să fie gata acest proiect. Și a fost gata , însă doar moșmondrit .

2.Astfel, constatăm o hartă din proiect făcută de minune greu de găsit și denumirea străzilor care lipsește cu desăvârșire. Ai impresia mai degrabă că este o hartă militară de război nu una de interes civic deschis .

3.Copacii de aliniament sunt descriși sumar într-un opis unde la secțiunea (ocrotit de lege) nici unul nu este catalogat în acest fel. Nimic mai fals, din momentul în care chiar Legea 24 Spații Verzi ne spune clar la art. 5. și art.12 că arborii ornamentali TEI, Salcâmi, Castani, Mesteceni, Stejari, Arțari) plantați pe spațiile verzi precum și al celor de aliniament în lungul străzilor și bulevardelor este interzisă intervenția cu tăieri, toaletări în coroana acestora cu excepția eliminării ramurilor uscate sau al celor de pe traseele aeriene electrice. Atenție! Nu de cablu TV și nici telefonie! Deci toți arborii stradali de aliniament intră sub incidența LEGII 24 și sunt scutiți de aceasta, fiind trecuți la arbori speciali. Mai mult decât atât, pe str. Odobescu sunt plantați aprox. 55 de (TULIPANI) Arborele de Lalea care au costat mult, 172 euro bucata aduși din Italia. Toți sunt arbori foarte speciali ori inițiatorii acestui cadastru sunt foarte habarnisti și neprofesioniști.

4. În tot Occidentul în marile orașe unde există acest Cadastru Verde, arborii sunt identificați cu un număr de ordine pe cate o plăcuță de plastic prinsă pe trunchi.

5. Lipsesc cu desăvârșire mii de mp de scuaruri verzi cu iarbă și care se văd din avion dapoi de jos de la nivelul ochilor și pașilor grăbiți.( a). Astfel Piață Centrala cu 5021 mp de iarba și rondouri (2) cu flori lipsește voit. Al dracului povestea asta !(b) Scuarul din mijloc cu doua rânduri de TEI cu mii de mp de iarba pe o lungime de 800 m cât este B-dul Republicii lipsește la fel de grav din lucrare. (c) Parcul Mihai Eminescu măsurat de mine cu o suprafață de 87 ari din care există 104 locuri de parcare intercalate între scuarurile verzi, lipsește cu desăvârșire din acest proiect trist și neadevărat. Și mai sunt o grămadă de lipsuri, scuare intre blocuri cu iarbă și care nici nu au fost măcar amintite.

Tocmai din aceste motive rog insistent pe domnul Primar IOAN TURC să retragă prin hotărârea dansului acest proiect inexact cu multe greșeli voite, și să fie retrimis firmei care l-a executat cu impunere clara de al face exact cum trebuie. Nu se pricep băieții, apelați la noi cu țoață încrederea să le spunem ce și cum trebuie să conțină un astfel de proiect. Unde nu sunt specialiști, vine soc. civila cu dragoste de NATURA și le împărtășește din cunoștințele dobândite de-a lungul a zeci de ani de observații directe.

6. Pentru aceasta invoc din nou Legea 24 Spatii Verzi art.21. care spune că fără consultarea populației a organelor teritoriale ale autorității centrale pentru amenajarea teritoriului, ale autorităților centrale pt. protecția Mediului, spațiile Verzi nu pot fi schimbate.

7. Așteptăm, d-le primar, și o schimbare în bine a Comisiei Tăieri-Toaletări, o înfrânare serioasă de a mai mutila copacii de aliniament în special și cerem seriozitate maximă în privința lucrărilor de toaletare , care dacă se impune să se facă cât mai sus în coronamente și nu una brutală, fară alte tratamente de specialitate pe care cartea o impune, dar nimeni nu a auzit de asta. Se impune cu toată seriozitatea finalizarea Registrului Verde și pe urmă se poate discuta de PUZ-urisi de un nou PUG. Prioritatea este exact inversă, pentru că a trecut demult 2011 când Legislația în domeniu obliga primăriile orașelor de rang 0 și 1 să aibă finalizată cadastrarea VERDE. Ori, s-a făcut pe dos și în țoață tara s-au pierdut sute de mii de mp de spații verzi, zeci de parcuri și astfel Comisia Europeană de Mediu a dat în judecată Statul român pentru multele probleme de Mediu și poluarea din marile orașe ale României. Singura și cea mai importanta măsură de a scădea indicele de poluare rămâne de departe protecția și mărirea suprafețelor VERZI .

Cu stima și așteptări de mai bine,

Marius Horea Bălan


Comentarii

Fii primul care comentează!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *