Licitaţia pentru reabilitarea castelului Teleki din Comlod a fost câștigată de firmele Euras SRL și Lucicor Prod SRL
A doua licitație organizată de Consiliul Județean BN pentru reabilitarea castelului Teleki din Comlod (Milaș) a fost câștigată de o asociere de firme formată din Euras SRL și Lucicor Prod SRL. Valoarea atribuită este de 22,7 milioane de lei. În luna iulie a anului 2024 Consiliul Județean Bistrița-Năsăud aproba o nouă variantă a proiectului de reabilitare a Castelului Teleki de la Comlod. Valoarea investiției practic se mărea de la 32,6 milioane de lei, la 51,4 milioane de lei.
Reamintim că, administrația județeană a organizat o licitație în 2023, pe care, după 8 luni de evaluări și contestații, a fost nevoită să o anuleze, respingând toți ofertanții, pe considerente tehnice. Au depus oferte atunci asocierea ADDCONCEPT SRL cu KVADRUM AXIS SRL, CONTRASCOM CONSTRUCȚII BENTA SRL, asocierea GRUP CONSTRUCTII EST cu ÎNDEMÂNAREA PRODCOM și asocierea EURAS cu LUCICOR PROD SRL.
Tot atunci, ADDCONCEPT SRL a contestat rezultatele procedurii și anume respingerea Consiliului Județean a ofertei sale. Și CONTRASCOM CONSTRUCȚII BENTA a făcut contestație, iar Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor i-a dat dreptate, cerând Consiliului Județean să reia procedura de atribuire a licitației. Totul s-a mutat la Curtea de Apel Cluj, care în luna martie a acestui an a respins cele două plângeri și a menținut decizia de anulare a licitației a Consiliului Județean Bistrița-Năsăud.
A doua licitație, mai cu ”noroc”…
La a doua licitație organizată de Consiliul Județean, asocierea dintre firmele Euras SRL din Satu Mare și Lucicor Prod SRL din Bistrița-Năsăud a fost declarată câștigătoare. Valoarea estimată a lucrării conform SEAP este de 27,4 milioane de lei iar cea atribuită de 22,7 milioane de lei.
Cine sunt firmele câștigătoare?
SC EURAS srl este o firmă din Satu Mare cu experiență în acest gen de lucrări. Firma înființată în 1994 are un număr mediu de 49 de angajați, având declarată o cifră de afaceri de peste 147 de milioane de lei și un profit declarat de 7,4 milioane de lei pe 2023.
SC Lucicor Prod SRL este o firmă cu sediul în satul Posmuș, comuna Șieu, înființatp în 2005. Are are un număr mediu de 45 de angajați, având declarată o cifră de afaceri de peste 24,2 de milioane de lei și un profit declarat de 2,3 milioane de lei pe 2023. SRL-ul este administrat de Lucreția Budușan și Lucian Gheorghe Budușan.
Scurt istoric al castelului și familiei Teleki
Soarta Castelul Teleki din satul Comlod, comuna Milaș, a fost aceeași ca a multor altor conace și castele: naționalizate, folosite ca sedii de C.A.P și apoi lăsate în paragină. Vechiul castel, construit în 1756 în stil baroc, mai are are și astăzi blazoanele primelor familii care au locuit aici, Wesseleny și Daniel. Acestea au fost realizate de Anton Schuchbauer, unul dintre cei mai importanți sculptori din Transilvania la acea vreme. În secolul al XIX-lea, castelul ajunge la familia Teleki, în urma unei căsătorii, iar în 1951 este naționalizat. Mult mai târziu, în 2008 a intrat în posesia Consiliului Județean Bistrița-Năsăud . Fără bani pentru reabilitare, în 2015, autoritățile au scos la vânzare castelul, la prețul de 110.000 de euro, dar fără succes.
Familia Teleki, originară din satul Teleac din județul Mureș, situat în apropiere de Reghin, este o ramură a familiei Garázda, potrivit Historia.
Cealaltă ramură, familia Szilágyi de Horogszeg, este cunoscută în istoriografia românească datorită mamei regelui Matei Corvin, Elisabeta Szilágyi, dar și a celei de-a doua soții a lui Vlad Vodă Țepeș, Justina Szilágyi. Strămoșul comun al familiilor Teleki și Szilágyi a fost Lóránd Szilágyi de Garázda.
Ascensiunea familiei a început odată cu Mihály Teleki de Szék, care a fost cancelarul Transilvaniei în timpul domniei lui Mihail Apaffi, principele Transilvaniei.
Teleki a fost unul dintre cei care a încercat să ia puterea în Transilvania după moartea lui Apaffi. A fost însă învins de Emeric Thököly, în bătălia de la Zărnești din 21 august 1690 și a murit la scurt timp.
Cei mai cunoscuți urmași ai lui Mihály Teleki sunt Samuel Teleki (1739-1822), care a pus bazele bibliotecii Teleki din Târgu Mureș, una dintre cele mai importante din țară, dar și Géza Teleki (1843-1913) care a ajuns ministru de Interne al Ungariei în 1889-1890. Fiul său, Pál Teleki a fost de două ori prim-ministrul Ungariei între 1920-1921 și 1939-1941.
Mai multe castele și conace au aparținut familiei, poate cel mai cunoscut fiind cel din Gornești, județul Mureș, unde are loc festivalul Awake.
CELE MAI CITITE ȘTIRI
ULTIMELE COMENTARII
Un cetățean
04.02.2025**Titlu: "Operațiunea Inelul Zburător – Când Poliția Română Devine Hollywood"** Dragi cititori, Într-o epocă în care combustibilul e scump, iar elicopterele ar trebui, teoretic, să fie folosite pentru misiuni de salvare, un tânăr polițist ne-a demonstrat ...
la articolul MOMENTE DE VIS! Andrei Moldovan şi-a cerut iubita în căsătorie cu elicopterul, în munţi (FOTO)
Harap ALb
04.02.20251. Asta este stire?! 2. Fiind vorba de parc national. Este permis zborul si aterizarea in acest areal protejat? Daca da, cine a autorizat si in ce baza?
la articolul MOMENTE DE VIS! Andrei Moldovan şi-a cerut iubita în căsătorie cu elicopterul, în munţi (FOTO)
m i
01.02.2025Sunt abonat și cu suflet, nu numai cu card, din primul an de când s-au făcut abonamente. Dacă rămâne Kacsor și din campionatul viitor (sau cum o cheamă,), renunâ la abonament. JENANTĂ JUCĂTOARE.
la articolul HANDBAL. Gloria nu se regăsește! Înfrângere cu Rapid, după un meci spectaculos
Unknown
01.02.2025
COMENTARII