Iohannis: “Să nu aruncăm vina pe Guvern. Putin e vinovat pentru inflație și creșterea prețurilor”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că pentru inflaţia crescută din România este vinovat Vladimir Putin și războiul pe care acesta l-a ordonat împotriva Ucrainei, iar impactul este unul global.

Klaus Iohannis a luat apărarea Guvernului României, spunând că Executivul a luat şi va lua măsuri în continuare pentru a ameliora efectele inflaţiei. El a mai sfătuit oamenii să îşi cheltuie banii chibzuit. Declarațiile au fost făcute la vizita făcută la Spitalul Colentina din Capitală cu prilejul Zilei Internaţionale a Asistentului Medical.

„Daţi-mi voie să răspund într-un cadru mai larg. Inflaţia e un factor şi am toată încrederea că Guvernul va lua măsurile care se impun. Dar haideţi să vedem de ce am ajuns aici, inflaţia, preţurile la energie, asta s-a întâmplat nu pentru că nu şi-a făcut cineva treaba. Vor fi aceste probleme în plan global. Toate acestea au o singură cauză şi ea e războiul lui Putin împtriva Ucrainei”, a afirmat Klaus Iohannis, întrebat despre inflaţia record de 13,8 anunţată miercuri de către INS.

Guvernul României poate să amelioreze impactul acestei crize şi să ajute consumatorul vulnerabil, persoanele cu venituri mici. Problema e una globală. Și în SUA, inflaţia se apropie de 10% şi în ţări din Europa.
Klaus Iohannis

Președintele a spus că a discutat cu premierul despre inflație și Nicolae Ciucă i-a prezentat măsurile pe care le planifică ei.

„Trebuie să fim foarte realişti, crizele nu se vor termina mâine, iar situaţia se va complica. Se găsesc anumite soluţii, dar nu e cazul să încercăm să aruncăm vina asupra Guvernului, Parlamentului sau clasei politice. Vinovat este Putin, care a declanşat acest război împotriva Ucrainei”, a continuat Klaus Iohannis.

Întrebat cum resimte efectele creşterii inflaţiei şi dacă cheltuie mai puţini bani, şeful statului a răspuns: „Eu cred că e o încercare grea prin care trecem. Cred că toată lumea va resimţi. Gândiţi-vă că plătim mai mult pentru benzină, motorină şi trebuie să fim mai atenţi cum cheltuim şi ce cheltuim”.

Remintim că rata anuală a inflaţiei a urcat la 13,8% în luna aprilie a acestui an, de la 10,2% în luna martie, potrivit datelor publicate miercuri de INS.


Comentarii

Un comentariu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *