Ioan Bob, primar Șintereag: ”Trecem printr-o perioadă foarte grea, dar nu am oprit niciodată implementarea de proiecte”

Ioan Bob este unul din primarii care vorbesc direct și spun întodeauna ceea ce gândesc. Face asta de 21 de ani: nu vorbește foarte mult, dar derulează proiecte- Total investiții Șintereag: 27 de proiecte în valoare de 21 milioane EURO (97.6 milioane lei) 976 miliarde de lei vechi! Din povestea noastră, Bob nu exclude reforma administrativ teritorială, tăierea pensiilor speciale sau reducerea numărului de parlamentari.

” Trecem din punct de vedere administrativ printr-o perioadă foarte grea, dar nu am oprit niciodată implementarea de proiecte- Dacă un lucru se oprește, greu se urnește”, spune din capul discuției Ioan Bob.

Mai zice că, pandemia dar și factorul politic au făcut viața grea UAT-urilor, dar că, de aia te-au ales oamenii primar, să găsești soluții: ”Eu nu vreau să pun toată vina pe Guvern, mai ales că, Șintereagul a avut norocul de-a închide niște proiecte, așa că ni s-a returnat TVA-ul, niște sume de bani deloc neglijabile. Astfel, am reușit să avem iluminat public în toată comuna, adică în toate cele șapte sate: Blăjenii de Jos, Blăjenii de Sus, Caila, Cociu, Șieu-Sfântu, Șintereag și Șintereag-Gară. Din bugetul local am proiectat și executat o capelă în Șintereag, fiind o mare nevoie de această construcție. Am mai realizat o aducțiune de apă la Cociu pe 2,3 km, instalând și nocturna la terenul sintetic. Dacă programul ANGHEL SALIGNY este unul serios și nu politic, atunci vom putea realoca bani de la bugetul local pentru alte lucrări mai mici, evident: pavaje, părculețe, toaletări de arbori, parcări, curățenie și întreținerea unor obiective”, spune Bob.

Potrivit edilului comunei Șintereag, un mare volum de muncă și consumator de resurse  este reprezentat de curățenia din UAT, asta pentru că ” la noi nu funcționează deloc principiul curățenia se menține prin curățenie, ci mizeria se menține prin și mai multă murdărie. Facem eforturi uriașe să menținem un anumit nivel de curățenie al comunei, asta și pentru că așa e igienic dar și pentru că suntem o UAT mare și vizitat de foarte multe persoane, așa că, măcar centrul comunei să arate ca scos din cutie, cu parcări, parculeț și o clădire a primăriei bine întreținută. Suntem în proximitatea unui drum european, trebuie să fim atenți la toate detaliile”, mai punctează Bob.

Ce-au însemnat cei 21 de ani pentru Șintereag și Ioan Bob?

”Foarte multă muncă, reușite dar și dezamăgiri. Aici, la primărie am reușit să închegăm un fel de familie, cu bune și rele, dar am o echipă fără de care nu făceam câte s-au făcut în acești 20 de ani. Colegii mei au dovedit că au nervii tari, sunt tenace, dârzi au reușit, în ciuda birocrației stufoase, sufocante, să acceseze proiecte europene. Consider că este o mare reușită: banii europeni au salvat Șintereagul. Banii europeni, firmele cu care am lucrat dar și faptul că eu sunt un om de teren: zilnic eram pe locurile unde aveam investiții, urmărind cum evoluează lucrările, ce fac și mai mult ce nu fac constructorii. Unde știam, criticam, unde nu știam, învățam, întrebam muncitorii, inginerii, vroiam să știu cum se face una sau alta. Așa am reușit să implementez 27 de proiecte în valoare de 21 milioane EURO (97.6 milioane lei). Au fost 20 de ani de zbatere continuă pentru bani, asta pentru că, doar faptele conving oamenii!”.

Ioan Bob: Alimentarea cu apă a fost una dintre priorităţi

În satele comunei: Şintereag, Cociu, Blăjenii de Jos, Blăjenii de Sus, Şieu Sfântu şi Caila reţeaua este la îndemâna fiecărui gospodar. S-a finalizat în 2018 şi la grupul de case Şintereag Gară. Asfaltarea drumurilor locale este o altă prioritate pe agenda primarului. Acesta are o evidenţă exactă cu toate străduţele şi uliţele, cu lungimea acestora, cu numele lor, ce au primit sau vor primi covorul asfaltic. În Blăjenii de Jos, spre exemplu, pe uliţa Pe Vale, de 800 m, vor fi construite şi trei poduri, la fel un pod în Blăjenii de Sus, precum şi la Caila, pe Ştiubei. În total, pe comuna Şintereag, uliţele asfaltate ajung la 6,399 km.

Comuna Şintereag se numără printre acele unităţi administrativ-teritoriale în care există un cabinet medical dotat cu specialişti. În viitorul apropiat, ne asigură primarul, se va deschide şi un cabinet stomatologic dotat cu tot ceea ce este necesar, pentru asigurarea sănătăţii cetăţenilor, comuna numărând în jur de 3500 de suflete. De asemenea, există, în Şintereag, şi un cabinet veterinar, sectorul zootehnic este bine dezvoltat dacă ne raportăm la faptul că aici există 748 capete bovine, 2705 capete ovine, precum şi 542 familii de albine.

Așa arată în cifre cei 21 de ani:

1.DJ 172-  DN 17 -Cociu-Mocod-Zagra (23,38 km)-70.4 milioane lei (15 milioane EURO)-în execuție

2.Pod pe DJ 172 Cociu-În faza de DALI

TOTAL Consiliul Județean Bistrița-Năsăud: 70.4 milioane lei (15 milioane EURO)

II.BUGET LOCAL

Din bugetul local au fost implementate 15 proiecte în valoare de 2,7 milioane lei (570.000 EURO)

III.GUVERNUL ROMÂNIEI

1.Modernizare DC 31-DJ 151-Caila (4 km)-1,83 milioane lei (390.000 EURO)-Finalizat

2.Modernizare DC 31 B și străzi în comuna Sintereag (1,9 km)-545.000 lei (115.000 EURO)-Finalizat

3.Sistem canalizare în Caila și stație de epurare în Blăjenii de Jos-443.000 lei (94.000 EURO)-Finalizat- 14 km

4.Modernizarea drumului comunal DC 33 și a străzilor din Șintereag (3,6 km)-2,5 milioane lei (530.000 EURO)-Finalizat

5.Construirea rețelei de apă uzată menajeră și a stației de epurare în Șintereag (17,3 km)-8,84 milioane lei (1,87 milioane EURO)-Contract de finanțare semnat

TOTAL INVESTIȚII GUVERNUL ROMÂNIEI: 5 proiecte în valoare de 14,15 milioane lei (3 milioane EURO)

IV.FONDURI EUROPENE

1,Modernizarea infrastructurii rutiere agricole în comuna Șintereag (7,8 km)-4,25 milioane lei (900.000 EURO)-Finalizat

2.Centru local de informare turistică în comuna Șintereag și proximități-Dezvoltare marketing turistic-1,1 milioane lei (230.000 EURO)-Finalizat

3.Parc tematic în Șieu-Sfîntu-524.000 lei (111.000 EURO)- Contract de execuție semnat

4.Asfaltare străzi în Șintereag-7.9 km -3,22 milioane lei (680.000 EURO)- Finalizat

TOTAL INVESTIȚII FONDURI EUROPENE: 4 proiecte în valoare de 9.1 milioane lei (1,9 milioane EURO)

V.FONDURI EUROPENE+GUVERNUL ROMÂNIEI

1.Lucrări de amenajare a cursului de apă Șieu în Șieu Sfîntu, zona Râpă-1,3 milioane lei (270.000 EURO)-Studiu de Fezabilitate

Total investiții Șintereag: 27 de proiecte în valoare de 21 milioane EURO (97.6 milioane lei)!

Politic vorbind…

Politic vorbind, situația din Consiliul Local e una acceptabilă, adică, după tensiunile de început de mandat pentru unii dintre consilieri, acum lucrurile s-au normalizat: ” Eu le-am zis celor din PNL: circul nu face bine nimănui. Putem avea păreri diferite față de o problemă sau alta, dar dacă vin cu o soluție utilă, aplicabilă, este evident că o vom pune-o în aplicare

Care sunt poverile pentru bugetul local?

Ne-a spus Ioan Bob în 2019, ele nu s-au schimbat nici în 2021: ”Marea povară pe bugetul comunei Șintereag este plata asistenților personali, la care mai adăugăm banii care îi dpm de la buget pe tot felul de boli și bolnavi,  mulți dintre ei închipuiți și, toți dintre ei cu certificate de la medic. Păi, în aceste cazuri inventate, zic eu ca plata să fie asigurată de cei care dau aceste certificate (…) La începutul anului, avem, să zicem, 50 de angajați, fie asistenți personali, fie indemnizați, calculezi un buget pe care îl aloci spre aceștia. Doar că, în timpul anului, mai vin la tine încă 60, banii pentru aceștia, punând sub presiune întregul buget comunal. Ce faci? Iei bani de la investiții și îi servești pe acești oameni, unii ajung și la 2.000 de lei, lunar. Nu știu în 2019 cât va putea suporta acest buget, că fiecare ar vrea să o ducă mai bine, așa că încearcă să ia bani cât poate de la stat, ăștia suntem noi”.

2019-2021: Trebuie comasate comunele!

”De unde luăm bani? Am să enervez, din nou, pe mulți: Trebuie făcută, e obligatorie, reforma administrativ-teritorială. Nu vrem să recunoaştem un lucru, că la ţară populaţia a scăzut, şase case sunt locuite şi trei goale. Eu m-aş duce pe regionalizare, mâine. Eu nu aş rămâne cu o comună sub 5000 locuitori. Asta ar trebui făcut. Chiar dacă mi-aş pierde funcţia, pe mine nu m-ar interesa acest lucru, dar s-ar putea gospodări mult mai bine localităţile. Noi suntem o comună de gradul II. Când am candidat în anul 2000, am avut 4600 de persoane la vot, acum am 3506. S-au dus 1000 de oameni. Că se va duce la Măgheruş, la Şieu Odorhei, la Şintereag, se va decide. Şintereagul este la drum naţional, e mai curtat, însă cu un colectiv de 18 persoane plătite cu măcar 2000 lei net, duci primăria şi nu mai ai probleme, plus că se descarcă un pic şi sistemul de atâţia bugetari”.

De asemenea, Ioan Bob arată că trebuie tăiate pensiile speciale: ” Cu aceste pensii speciale, pot fi plătite pensii obișnuite din zece județe”.


Comentarii

Fii primul care comentează!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *