Expoziția ”Farmacii și farmaciști în județul Bistrița-Năsăud”, la Casa Argintarului
Complexul Muzeal Bistrița–Năsăud, în colaborare cu Colegiul Farmaciștilor Bistrița-Năsăud, Muzeul de Istorie Sighișoara și Arhivele Statului Bistrița-Năsăud, organizează, în perioada 23 noiembrie 2023 – 30 aprilie 2024, expoziția temporară ”Farmacii și farmaciști în județul Bistrița-Năsăud (secolele XVI-XX)”.
În cadrul expoziției, vizitatorii vor putea afla istoricul și principalele informații legate de primele farmacii și farmaciștii care au activat în cadrul lor, începând de la prima farmacie a orașului Bistrița din secolul al XVI-lea, continuând cu cele apărute ulterior în secolele XVIII-XIX, atât la Bistrița, cât și la Năsăud, ulterior cele de la Sângeorz-Băi și Beclean, primele farmacii din mediul rural de la Teaca, Lechința, Prundu Bârgăului, Șieu, Rodna și Reteag. De asemenea, se vor regăsi informații legate de perioada interbelică, cu apariția unor noi farmacii atât la Bistrița, cât și în alte localități din județ unde anterior nu existau astfel de unități, totul culminând cu zbuciumații ani de război și naționalizarea farmaciilor, din 1949.
Demersul expozițional continuă cu istoricul farmaciilor și pentru perioada comunistă, amintind pe cele care în această perioadă s-au desființat sau transformat, pe cele noi apărute cu denumirile și noile lor locații, dar și farmaciștii care au lucrat. Întreaga prezentare se încheie la sfârșitul secolului al XX-lea și începutul noului mileniu, când se revine la inițiativa privată și reapariția unor farmacii particulare. Publicul va putea descoperiri în vitrinele expoziției alături de vestigii arheologice și o gamă variată de ustensile și recipiente provenite din farmaciile din județul Bistrița-Năsăud, unele din patrimoniul Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud, altele ajunse prin donații și împrumuturi ale unor farmaciști și colecționari. Pentru ilustrarea unei imagini cât mai complete asupra produselor farmaceutice care existau în farmacii în secolul al XIX-lea, în cadrul expoziției se vor regăsi și o serie de piese de farmacie și medicamente de epocă împrumutate de la Muzeul de Istorie din Sighișoara, oraș cu mare tradiție farmaceutică, care a avut a șasea farmacie din Transilvania.
Un alt subiect abordat în cadrul expoziției, strâns legat de farmacie, este cel al plantelor medicinale. Prin intermediul expoziției publicul va putea afla informații legate de principalele plante medicinale și efectele lor benefice, dar și date despre cei mai importanți botaniști, proveniți de pe meleaguri bistrițene, care au activat în secolele XIX-XX. O serie de plante medicinale din ierbarele lui Florian Porcius și Rudolf Rösler își vor ocupa și ele locul pe simezele expoziției. Expoziția va fi deschisă în perioada 23 noiembrie 2023 – 30 aprilie 2024 și poate fi vizitată de marți până duminică în intervalul orar 09:00 – 17:00. Coordonatori expoziție: dr. Marinescu George și farm. Axente Lucia.
CELE MAI CITITE ȘTIRI
ULTIMELE COMENTARII
Mihaela
14.01.2025Bună seara. Dacă as vrea sa ma angajez la leroy Merlin bistrita unde trebuie sa depun și eu un CV
la articolul Când se va deschide magazinul LEROY MERLIN la Bistriţa
Pop Marus
14.01.2025Pentru sarcina vreu un control
la articolul Dr. Marius Pop își începe activitatea la Clinica MARYMED din Bistrița, pe strada Someșului
lili van engelant
09.01.2025Îmi pare atât de rău că nu l -am cunoscut și acum e prea târziu. Te rog să scrii cartea.....
la articolul A încetat din viață Emil Hidoș, bistrițeanul închis de comuniști pentru că asculta muzică străină
Bravo
08.01.2025Bravo lui
la articolul Ce sumă de bani s-a câștigat la Loto, la o agenție din Beclean
COMENTARII