Paridul Verde Demisie

Ecologistul Marius Bălan, propuneri de proiecte pentru bugetul Bistriței

Ecologistul Marius Bălan a transmis o serie de propuneri pentru bugetul Bistriței pe anul 2021.

„Enumerăm toate punctele discutate între noi în ședințe serioase. Vă rugăm să le sustineți, să vi le însușiți și să le implementați atât din fonduri proprii, guvernamentale și mai ales din fonduri europene cu proiecte serioase. Sperăm mult că după încheierea unui mandat de patru ani, aceste obiective studiate și dorite de noi vor aduce o schimbare majoră în viața noastră. Nu șiu câți din dumneavoastră ați stat de vorbă cu peste 10.000 de bistrițeni din 2007 încoace, dar eu și colegii mei am făcut-o, strângând semnături împotriva unor proiecte aberante, costisitoare și inutile, care nu vrem să nu se mai repete”, a transmis Marius Bălan, într-un comunicat trimis pe adresa redacției.

1. Retragerea urgentă a actualului proiect CADASTRUL VERDE (registrul spațiilor verzi) făcut necorespunzător și neprofesionist, ocolind și sfidând norme de aplicare din legislație. Alocarea sumei necesare executării unei lucrări ca la carte și DEZBATERE PUBLICĂ, așa cum prevede Legea 24. Spații Verzi, după care să urmeze asumarea în cadrul unei hotărâri HCL.

2. Retragerea definitivă a proiectului distructiv de mediu prin care se dorea MINERALIZAREA Pieței Centrale care prevedea dispariția a 5021 mp spații verzi, precum și tăierea a 70 de arbori. Revizuire la o viitoare modernizare și Dezbatere Publică.

3. Să se aloce banii necesari pentru refacerea și plantarea în cele peste 300 de locașuri de arbori de aliniament care în prezent sunt acoperite de dale, asfalt sau pline de cioturi de la precedentele taieri. În ultimele trei mandate ale foștilor edili, Bistrița a pierdut peste 1.000 arbori pe toate străzile orașului și între blocuri. O dată cu refacerea acestor perimetre și cu plantările de aliniament, se asigură singura măsură cunoscută la ora actuală de reducere a POLUĂRII din oraș.

4. Readucerea terenului degradat din fosta groapă de gunoi din Zăvoaie la un stadiu de folosință publică prin plantarea de arbori cu creștere rapidă Paulownia Elongata, Plop Canadian, Metasequoia etc. Aceasta ar putea să devină o insulă VERDE estetică, iar, în timp scurt, chiar un părculeț de utilitate publică. Emanațiile de gaz de putrefacție vot fi mai repede absorbite de coronamentele arborilor și de rădăcinile lor.

5. Parteneriat public-privat privind soarta LACULUI MHC (bazinul compensator cu apa) si redarea lui pentru pescuit și agrement un lucru foarte asteptat de bistriteni. Proiect European pentru refacerea intregii zone parasite. Aici AJVPS doreste mult sa faca o repopulare cu pesti cum nu s-a mai vazut in cei 31 de ani de cand comunistii ne-au lasat ceva benefic noua si administratia nu a stiut ce sa faca acolo.

6. Studiu de trafic în punctele foarte aglomerate și proiectarea de treceri subterane în punctele Poșta Veche, Piața Decebal, Zona Han Spital, Liceul INFOEL.

7. Toalete publice în zonele Han-Spital, Palatul de Justiție, Big. Modernizarea și redeschiderea celor din partea de sus a Pietonalului. Este o mare necesitate, având în vedere cum și ce se aude prin respectivele zone, sau felul în care sunt surprinși cetățenii în anumite impostaze…

8. Un bazin olimpic de înot care se poate proiecta pe un loc al unui punct termic dezafectat si care sa fie la indemana celor care doresc sa faca sport .

9. Reînființarea unui OBOR – TÂRG de animale mici și mijlocii, cereale, produse agricole, etc foarte dorit și așteptat de producătorii autohtoni ai județului. Posibile locații: Sărata, Viișoara, Sigmir, Unirea.

10. Cumpărea și instalarea de camere video pentru supravegherea stării mediului unde se arunca gunoaie . Locatiile sunt foarte bine cunoscute de Administratie .

11. Amenajarea unei POPICĂRII într-un punct termic la care se poate da o asemenea destinație.

12. Declararea pădurii CODRIȘOR – pădure-parc prin hotărâre de Consiliu Local. Începerea studiului și a proiectării în acest sens. Fondurile Europene sunt mai mult decât generoase pe astfel de proiecte. O nouă punte pietonală peste râu, din zona stadionului municipal.

13. Asfaltarea străzii Viorelelor, șanț, îndiguiri la baza pădurii, parcări în zona hotel Traianus unde terenul permite, pistă de biciclete și declararea ca Zonă de Agrement a întregului perimetru dintre ștrandul municipal și podul Jelnei. Fără circulație mare, fără linie de autobuze.

14. În fiecare an din acest mandat al edililor să se construiască cel puțin o parcare supraterană de 200-300 locuri, pe câte un punct termic dezafectat, acolo unde permite terenul.

15. Licitație cu o firmă specializată care într-un singur an să dezafecteze complet locurile ocupate de aceste construcții (adevărate maghernițe) numite puncte termice.

16. Capsularea bazinelor de la stația de epurare a orașului și evitarea răspândirii mirosurilor grele, pe timpul verii. Este insuportabil pentru cetățenii care locuiesc în zonă, dar și pentru turiștii care ne tranzitează orașul.

17. Cumpărarea de către Primărie a unor imobile de mare valoare, cum sunt Casa IOAN ZIDARUL de pe Pietonal sau fosta Bibliotecă Județeană de pe strada Gării. “Cerem să se dea o destinatie precisă, de ex. CASA SOCIETATII CIVILE unde Ong-urile, asociațiile studențești, elevi, scriitori, artiști etc să se poată întâlni, socializa și care ar aduce idei, dezbateri benefice pentru noi toți. Doar in condiții de respect reciproc putem să devenim mai civici și de ajutor pentru administrația noastră”, spune Marius Bălan.


Comentarii

Fii primul care comentează!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *