Diana Morar:”10 pași pentru anticipate”
Secretarul de stat din cadrul Ministerului Justiției, Diana Morar, a transmis, într-o postare pe Facebook, care ar fi condițiile pentru a avea alegeri anticipate: “1. CCR nu a statuat ca Orban nu poate fi nominalizat din nou ca premier din cauza ca a fost demis prin moțiune de cenzura. 2. CCR a arătat ca persoana […]
Secretarul de stat din cadrul Ministerului Justiției, Diana Morar, a transmis, într-o postare pe Facebook, care ar fi condițiile pentru a avea alegeri anticipate:
“1. CCR nu a statuat ca Orban nu poate fi nominalizat din nou ca premier din cauza ca a fost demis prin moțiune de cenzura.
2. CCR a arătat ca persoana ce va fi nominalizata ca premier trebuie sa demonstreze ca poate coagula in jurul sau o majoritate parlamentara.
3. Ludovic Orban nu a demisionat din calitatea sa de premier, ci a renunțat la calitatea de premier desemnat pe care o deține din data de 10 Februarie.
4. Pentru a se declanșa alegerile anticipate e nevoie de doua condiții cumulativ prevăzute de Constituție: sa curgă 60 de zile de la prima desemnare a unui premier și sa cada la votul de învestitura in Prlament doua propuneri de premier. Apoi Președintele poate dizolva Parlamentul și declanșa alegeri anticipate.
5. Prima condiție se îndeplineste: Ne aflam înăuntrul termenului de 60 de zile ce curge din 10 Februarie când prima propunere de Premier a fost făcută in persoana lui Ludovic Orban. Au trecut exact 15 zile, mai sunt 45.
6. Prima propunere de desemnare a lui Ludovic Orban ca premier nu a trecut votul de învestitura in Parlament întrucât Parlamentul nu s a întrunit in ședința, oar termenul maxim de 15 zile a expirat. Astfel, Ludovic Orban a renunțat la prima desemnare, astfel ca desemnarea a încetat, deci prima propunere nu a trecut.
7. Urmează ca mâine, Președintele sa consulte din nou partidele politice pentru a face cea de a doua nominalizare, care poate fi din nou Ludovic Orban sau o alta persoana care sa poată strange o majoritate parlamentara pentru a accede la guvernare.
8. După cea de a doua nominalizare Parlamentul are 15 zile termen sa audieze miniștrii propuși in cabinet și sa dea vot de învestitura.
9. Dacă Guvernul trece la vot in Parlament, avem legitimitate in actul de guvernare putând implementa măsurile din programul de guvernare prin adoptarea de legi.
10. Dacă Guvernul format in jurul celei de a doua nominalizări nu trece votul Parlamentului, avem alegeri generale anticipate, termenul de 60 de zile expirând in 10 Aprilie”, a explicat Diana Morar.
CELE MAI CITITE ȘTIRI
Un bărbat a murit pe stradă, în Bistrița
20.11.2024
Un copil a căzut de la balcon, în Bistrița
16.11.2024
ULTIMELE COMENTARII
George Andron
21.11.2024Sa curga functiile pentru oamenii din PSD. Oamenii pot sa moara asteptand sa fie preluati la UPU. Vorba aceea ....se moare in conditii de lux! Hai sa traiasca PSD
la articolul Dr. Laura Nat e noul director medical al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Bistriţa
Foca Nașpa
20.11.2024„Acesta este adevărul. Nu pot minți oamenii, pentru că m-aș minți pe mine!” zice cică morsa asta penelistă, până alaltăieri în cârdășie cu golanii ciolaci. Mari mizerabili sunteți peneliștilor ! Dar vine nota de plată duminică.
la articolul Florin Urîte: "Demersul meu pentru FAMILIE, COMUNITATE, ȚARĂ"
Platitor de taxe pt scaun
20.11.2024Platitor taxe pt inculți care vreau scaun cald și noi ne cred prosti sa le asiguram scaun călduț câta nerușinare au fost vreodată prin cartiere aparținătoare sa vb cu oamenii sa vadă ce au nevoie nici gând hop când vin alegeri își pun candidatura !! Nici gând de...
la articolul Florin Urîte: "Demersul meu pentru FAMILIE, COMUNITATE, ȚARĂ"
Cetățean bistrita
20.11.2024La ce mai candidezi după ce porcos ai vb și te ai. comportat la ședințele de la primărie ai și uitat repede Rușine
la articolul Florin Urîte: "Demersul meu pentru FAMILIE, COMUNITATE, ȚARĂ"
COMENTARII