Gusti

Copii mici și oameni cu funcții mari

Statul român a devenit o afacere gestionată prost. Oamenii, copii, elevii, pacienții, sunt, în ochii celor care iau decizii doar niște cifre. Din pix, muți cinci copii dintr-o parte în alta, ca să îți iasă cheltuielile eficiente. Așa se face că două școli din comuna Zagra fac parte din alte zeci care se vor desființa în perioada următoare. Nu sunt primele, nici ultimele școli care se desființează în Bistrița-Năsăud.

Imaginea unor copii de 8-9 ani, care vor fi nevoiți să meargă, prin ploaie, din vârful dealului până la autobuz și apoi cu autobuzul la școala din centrul comunei îți rămâne întipărită în minte, ca și aroganța celor care conduc destinele învățământului românesc și județean, factori de decizie care taie fără scrupule școli și desființează profile de tradiție. Eficiență, reformă, reduceri de cheltuieli. Așa justifică Guvernul măsurile luate. Matematic, economic, poate nu e eficient să ții o școală, într-un cătun, pentru 15 copii. Doar că viața și destinul unui copil nu reprezintă doar cifre și dreptul la educație ar trebui să fie garantat atât pentru cei din vârful dealului, cât și pentru cei din centrul Capitalei. Ar trebui, dar niciodată n-a fost și nu va fi așa. Copiii din familii bogate pleacă cu prima șansă în viață și în educație, iar cei din familii sărace au mult de recuperat. Același handicap îl au și o parte din cei de la țară. 

În campania electorală, se vorbea despre educație, despre dezvoltare, despre viitorul copiilor noștri. În an electoral, școlile din Zagra nu s-au desființat, pentru că PNL nu dorea un scandal. Acum, cu aproape patru ani înainte de alegeri, nimeni nu mai e interesat de menținerea unor școli care “nu sunt profitabile”. Mizele sunt altele acum: împărțirea funcțiilor, împărțirea bugetelor, consolidarea puterii. 

Un primar dintr-o comună, de la un partid aflat în opoziție, primește ignore acum de la inspectorul școlar general. În lumea în care trăim, pentru oamenii care ne conduc, în mașini și costume scumpe, cu secretari și secretărași de stat, cu șoferi și cu rude angajate, cu oameni plătiți să le ridice ochelarii de pe jos, 11 copii care ajung în două ore până la școală, prin frig și ploaie, chiar nu contează. 

 

 

 

 


Comentarii

2 comentarii
  1. Viorel 24 februarie 2021 22:23

    Niste nemernici toti PNListii..mi se pare ca Viorica Dancila era desteapta in comparatie cu astia!

  2. ecologistul- verde 13 martie 2021 12:40

    Viorele in acest caz tu esti super destept cand faci o astfel de afirmatie. Chiar bubui de desteptaciune cand pomenesti de coana VEORICA de la Videle.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *