Gusti

Congresul PNL, joaca de-a politica și democrația overrated

Să aduni 5000 de oameni, din două tabere adverse, într-un spațiu închis, după ce ai întreținut luni de zile un conflict intern, nu pare cea mai inteligentă mișcare a unui partid politic aflat la guvernare, care încearcă să-și mai salveze imaginea. 

Războiul declarațiilor a continuat la Congresul PNL, într-o zi de sâmbătă, în care nu doar liberalii sunt împărțiți în două tabere, ci și România e divizată, marea masă a populației nefiind nicidecum de partea lui Cîțu, Orban, Turcanu sau a mult prea colericului Rareș Bogdan. E diferență mare de opinii și între lideri și mulțimea liberală cu carnet de partid. În timp ce candidații și susținătorii vorbeau, de la pupitru, de unitate, de democrație și de dezvoltarea României imediat după Congres, “talpa țării” de la Romexpo se plângea de circul evenimentului, liberalii de rând fiind conștienți că huiduielile din sală afundă și mai tare partidul.

Chiar dacă, în realitate, atmosfera de galerie de fotbal a fost susținută de vreo 1000 de oameni, la televizor, românii au văzut și au auzit un vacarm general, cu președintele țării într-o situație ridicolă, apostrofat după fiecare propoziție, cu scandările de susținere a lui Ludovic Orban. Iohannis a intrat pe un covor albastru la Congres și a ieșit cu “walk of shame”.

Emoțiile negative, ura dintre membri și ura poporului față de clasa politică, au fost și mai tare amplificate de discursuri. Rareș Bogdan, repetent la multe promisiuni făcute, ne-a oferit un exercițiu de delirium tremens politic, de-ți venea să trimiți pe cineva să-l oprească. Sau să-l trimiți acasă pe Rareș Bogdan. 

Nici la televiziuni n-au ieșit prea bine liberalii, tot al doilea invitat pe la microfoane fiind nevoit să explice de ce oamenii nu-și pot organiza nunțile cu 500 de persoane, dar o adunare de 5000 e “un exercițiu democratic”. De ce și-au făcut harakiri liberalii? Ce ce n-au organizat congresul mai repede, când incidența era mult mai mică, stopând mai repede și măcelul intern? De ce s-a făcut de râs Iohannis, la jumătatea ultimului mandat, susținând o luptă internă tragico-comică? De ce miile de liberali din țară au fost de acord cu tot scenariul ăsta?

Liberalii speră că, după congres, PNL va fi mai unit și mai reformat ca niciodată. După cum arată lucrurile, PNL va fi doar mai obosit și mai abătut ca niciodată iar faptul că cel mai important partid istoric al României s-a transformat în sacul de box al opoziției și al românilor e o certitudine. 


Comentarii

Fii primul care comentează!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *