COD GALBEN de vânt puternic și inundații în județul Bistrița-Năsăud

Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare cod galben de intensificări ale vântului, îndeosebi în zona montană înaltă, valabil pentru mai multe județe, printre care și județul Bistrița-Năsăud. Codul galben este valabil până luni 3 februarie, ora 20.00.

La munte, vântul va prezenta intensificări, îndeosebi la altitudini mari unde rafalele vor depăşi 90… 100 km/h, iar precipitaţiile vor fi predominant sub formă de ninsoare. În restul zonei montane vor fi mai ales ploi.

Cantităţile de precipitații vor depăşi pe arii restrânse 20…25 l/mp şi izolat 30…40 l/mp, îndeosebi în nordul Carpaților Orientali şi în Munții Apuseni.

Local şi temporar intensificări ale vântului vor fi și în restul teritoriului, cu rafale în general de 45…55 km/h. Ploi, moderate cantitativ, se vor semnala în regiunile intracarpatice.

Având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele 36 de ore, ca urmare a precipitaţiilor lichide prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă, evoluţiei formaţiunilor de gheaţă şi propagării, hidrologii au emis cod galben de scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri, cu posibile depăşiri ale cotelor de atenție, pe râurile din bazinul hidrografic Someşul Mare – județul Bistrița-Năsăud (bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior).

Fenomenele se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri mici din Bistrița-Năsăud.

Codul galben de inundații este valabil luni 3 februarie, între orele 6.00 – 24.00.


Comentarii

Fii primul care comentează!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *