Gusti

Cât de mare e “buboiul” de la Urbanismul din Primăria Bistrița?

Fapte de corupție fără precedent, anchetate în Primăria Bistrița. Funcționari “emblemă” ai administrației locale bistrițene sunt inculpați în cel mai important dosar din administrația bistrițeană, din ultimii câți ani vreți voi. Șmenuri la Urbanism, abuz în serviciu, grup infracțional organizat, sunt cuvintele care au descris ce s-a întâmplat în Primăria Bistrița în ultimii ani. La două săptămâni de la descinderi, cu funcționari sub control judiciar, încă nu știm, oficial, ce s-a întâmplat, de fapt. S-a luat, s-a dat? Cât s-a luat, cât s-a dat? Cine dădea autorizații? Cine și de ce refuza să dea autorizații? Cine a depus plângeri? Există înregistrări cu funcționari care cereau șpăgi? Dacă există, de când sunt făcute și de ce au apărut doar acum? Sunt doar câteva dintre întrebările la care, probabil, vom găsi răspunsuri oficiale în următoarea perioadă și întrebări care creionează tabloul faptelor pentru care sunt cercetați cei din Primărie, că doar nu au intrat mascații doar pentru existența a două PUG-uri.

Pe surse, știm că se anchetează fapte grele, că se cercetează cum adevărații oameni puternici din Primărie făceau legea și apoi o aplicau după bunul plac al banului și al intereselor. Dacă auzi mărturiile oamenilor care au avut de-a face cu subiectul din administrația bistrițeană, te cutremuri. Cu sau fără legătură cu dosarul, urbanismul bistrițean și serviciile adiacente lui erau o bătaie de joc la adresa cetățenilor și la adresa dezvoltatorilor imobiliari corecți, care, ca fraierii, urmau toate procedurile legale și se loveau de refuzuri sau amânări incalificabile. 

Din păcate, trăim în orașul în care toată lumea e prietenă cu toată lumea iar cei care nu sunt prieteni cu nimeni rămân pe dinafară. Și aici a fost posibil ca situații cunoscute să nu fie sancționate, unii să se creadă zei și să dețină o putere prea mare. Relațiile sociale legate au făcut ca, probabil, organelor de ordine să le fie jenă să cerceteze doamne respectabile în înalta societate, care zâmbeau frumos și veneau îmbrăcate cu blănuri la sindrofii, ciocnind pahare de șampanie și pozând în clăditori ai acestui burg. 

Mi-e cunoscută aroganța unor funcționari care, în loc să își facă treaba, umileau cetățeni care, de teamă că vor mai avea de mers la Primărie, nu-și asumau nici măcar declarații în presă pe acest subiect. Ne e cunoscută tuturor incompetența unor servicii din Primăria Bistrița și iată, mai nou, corupția devenită o patalama oficială. Primăria Bistrița era și încă e o instituție putredă, care are nevoie de reformă radicală, o instituție ținută sclavă de niște dinozauri ai administrației, care se intitulau profesioniști desăvârșiți, dar, de fapt, erau doar niște oameni mici. 

Vom vedea câți sunt vinovați, dar, partea bună a episodului cu mascații e că s-a scuturat puțin organigrama Primăriei Bistrița, că unii au înțeles că nu sunt dumnezei și că mai există oameni în justiție care își fac treaba dincolo de strângerile de mână oficiale de la evenimente de fațadă. Nu știu dacă mai există speranța unei administrații moderne, nu știu dacă se va face un pas în față după episodul ăsta. Cred, însă, că s-a încheiat o eră la Primăria Bistrița. Una pe care vrem să o uităm cât mai repede.


Comentarii

2 comentarii
  1. Marin 9 iunie 2021 21:01

    Sa plătim din taxe, bani noștri , asemenea oameni. 13700 lei salariu brute și cât și mai fura

  2. Dan 10 iunie 2021 8:55

    Din pacate nu este un buboi ci mai multe bube, care merg in continuare la serviciu in primarie , cu toata ancheta inceputa de politie, cu 2-3 sau cate PUGuri or mai fi …
    Orice bistritean care a vrut sa construiasca ceva in ultimii ani stie exact ce se intampla la Primarie . Este ultimul loc in care ai vrea sa ai treaba. Iar daca ai treaba stii ca inainte trebuie sa vorbesti cu cineva, sau cineva sa vorbeasca cu cineva sau sa se vorbeasca oricum inainte acolo daca vrei sa se rezolve problema. Ar fi frumos sa faca presa o vizita acolo cu camera ascunsa…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *