Gusti

AUR Bistrița-Năsăud, între succes și eșec. Cum ar putea deveni o organizație politică importantă în județ

Alianța pentru Unirea Românilor este partidul aflat pe un trend spectaculos, la nivel național. Bazat, în general, pe imaginea lui George Simion și pe mesaje naționaliste sau împotriva sistemului, AUR a reușit cea mai spectaculoasă creștere a unei formațiuni politice, fiind cotat la 20 la sută, în sondajele de la nivel național, după ce a intrat în Parlament, în 2020, cu 9 procente.

Succesul de peste noapte i-a prins nepregătiți, la nivel de organizații județene și locale, pe cei din AUR. După plecarea lui Marcel Săsărman, care “a condus” în acte filiala Bistrița-Năsăud la alegeri și puțin timp după, AUR Bistrița-Năsăud a rămas cu un vid de putere și s-a încercat găsirea unui președinte, fiind vehiculate mai multe nume în spațiul public. În cele din urmă, a apărut numele noului președinte interimar, în persoana lui Gabriel Ștefoi, care a demisionat recent din PNL Bistrița-Năsăud, unde a ocupat funcția de secretar general adjunct. Numirea lui Ștefoi în funcția de șef al filialei a fost anunțată chiar de el însuși, telefonic, fiind contactat de mai mulți jurnaliști după ce informația a fost lansată, pe surse, la InfoPolitic, fără a organiza însă o conferință de presă sau fără un comunicat oficial al partidului. Modul neprofesionist în care s-a făcut și anunțat mutarea arată apele sunt încă tulburi în AUR și că numirea lui Ștefoi ar putea fi mai degrabă o soluție “de avarie”. Privind din exterior, pare ciudat că George Simion, deși a fost recent în Bistrița-Năsăud, nu a anunțat noua conducere și nu a apărut alături de Ștefoi, acest lucru lăsând loc de interpretări.

George Simion a postat o fotografie de la Maieru, cu mai mulți cetățeni, în luna decembrie și a fost prezent, cu două luni în urmă, la Bistrița, la cabinetul parlamentar, unde a susținut conferință de presă. După numirea noii conduceri, nici Simion, nici alțu reprezentanți AUR de la nivel central, nu au anunțat oficial cine este noul președinte interimar al AUR Bistrița-Năsăud, lucru destul de ciudat! Pe pagina de Facebook a lui Gabriel Ștefoi, unde și-a anunțat demisia din PNL, nu apare nici măcar o referire la Partidul AUR, al cărui organizație județeană se presupune că o conduce.

Toate aceste detalii ne lasă să înțelegem că, probabil, nimic nu e bătut în cuie, în ceea ce privește conducerea AUR. Mai mult, conform surselor noastre și a zecilor de comentarii care au apărut la știrea cu trecerea fostului liberal în AUR, se pare că simpatizanții partidului nu sunt tocmai încântați de această mutare și sunt împotriva traseismului politic, dorindu-și să fie reprezentanți de oameni noi în politică. 

Interesant este faptul că, din noua conducere a filialei județene AUR fac parte Dragoș Hârjoabă și Iulia Maier. Iulia Maier este din Târgu Mureș, fiind interpretă de muzică populară, desemnată să coordoneze activitatea AUR și în Bistrița-Năsăud. Dragoș Hârjoabă vine din afara politicii și este un tânăr antreprenor, care conduce un lanț de magazine și este administratorul celui mai mare fond de vânătoare din România, președintele Asociației Cinegetice Someșul – Rodna. Absolvent de teologie, de drept și de actorie, Dragoș Hârjoabă nu a făcut până acum politică, dar faptul că face parte din conducerea AUR Bistrița-Năsăud lasă să se înțeleagă că ar putea urma acest drum. 

Despre cei care conduc AUR Bistrița-Năsăud, despre conflictele mocnite din interiorul organizației aflate în construcție și despre cine va fi președintele cu drepturi depline, vom reveni în perioada următoare, pentru se anunță vremuri palpitante pentru această formațiune politică. 

Dincolo de numele celor care au preluat, temporar, frâiele, rămâne un lucru cert: AUR Bistrița-Năsăud nu este încă o organizație politică importantă și consolidată. AUR are puține organizații formate, cu președinți, în comunele din Bistrița-Năsăud și construcția va fi principala provocare a conducerii. Cine va prelua, pe bune, șefia AUR B-N, va trebui să caute oameni buni în toate comunele și posibili candidați la următoarele alegeri. George Simion știe și le-a transmis asta celor din județ, la vizita din luna octombrie, pentru că greul va veni la alegerile locale din 2024, când partidul vrea cât mai mulți aleși în comune, în Consiliul Județean și în Consiliul Municipal Bistrița.

Niciun partid nu poate supraviețui doar din mesajele liderilor naționali, fără structuri solide în teritoriu și, la capitolul ăsta, AUR stă foarte prost, în Bistrița-Năsăud și în țară. Profitând de valul de simpatie pentru Simion, de simpatizanții lor, care fac parte din rândul dezamăgiților de partidele tradiționale, AUR are o șansă nesperată să se impuna ca partid important pe scena politică națională și județeană. Rămâne de văzut dacă va găsi liderii credibili și serioși pentru o astfel de muncă sau dacă va dispărea în negura istoriei, ca alte partide aflate cândva în apogeu.

 


Comentarii

Un comentariu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *