Gusti

“Pleac-ai noștri, vin ai noștri!” O nouă mascaradă cu directorii de școli

Genial Constantin Tănase cu versurile devenite celebre, care ne revin în minte periodic, în România în care doar schimbarea rămâne la fel. Directorii de școli din Bistrița-Năsăud sunt schimbați, din nou. Pentru că unora dintre ei le-a expirat mandatul, liberalii și useriștii n-au pierdut o secundă, numindu-și oamenii la șefia școlilor din județ. Evident că pesediștii ar fi făcut același lucru și sunt acum revoltați că oamenii lor sunt dați la o parte de partidele de la putere. 

În ultimii 30 de ani, România s-a scăldat în ipocrizie, de fiecare dată când a fost vorba de numirea directorilor de școli sau a altor directori. Nimeni nu și-a asumat numirile politice, dar toți și-au pus în funcții membri de partid, simpatizanți sau lingăi. S-au organizat și concursuri penibile, prezentări de planuri de management sau alte comedii puse în scenă de toate partidele politice. 

Filmul e același. O dată la 4 ani (variabil), se schimbă directorii, partidele din opoziție fac scandal, motivând că oamenii care au fost schimbați erau excepționali, pentru că oricum nu mai ține nimeni mine că și excepționalii lor au fost numiți tot politic. Presa scrie despre aberațiile sistemului, oamenii se revoltă puțin, cei care ajung în funcții sunt iritați nițel, dar lucrurile se uită repede și totul revine la normal. După patru ani, scenariul se reia.

Ce sens are să ne mai batem capul cu nedreptatea care se întâmplă periodic, fiind schimbați oamenii lor cu oamenii lor? Oare mai e măcar o știre senzațională acest simulacru pe care-l tot trăim, ca întru-un carusel în care parcă ne-am obișnuit și cu greața ce ne apucă? Discuția legată de capacitatea unor directori de școli a ajuns atât de jos, încât contează cu cine s-au fotografiat sau câte comentarii negative sunt pe Facebook la o știre legată de ei. 

Să recunoaștem că sunt(em) praf la capitolul competența resurselor umane în domeniul de stat. Pentru că toate partidele au avut posturi promise pentru postaci, lipitori de afișe și cotizanți, nimeni nu și-a permis să rupe lanțul incompetenților și să pună, măcar la șefia școlilor, directori super performanți, indiferente de culoarea politică. Sper să trăim momentul în care se vor organiza concursuri pe bune, cu probe video și cu subiecte la vedere, ca la BAC și cel mai bun să ajungă director. Ar fi un act de minimă decență, care acum pare un vis îndepărtat. 

Deocamdată, să ne cumpărăm popcorn și să privim un nou episod din spectacolul “Incompetenții noștri sunt mai buni decât ai lor”.

 


Comentarii

Un comentariu
 1. Școală și partid 17 ianuarie 2021 11:42

  Din sfânt spermatozoid,
  Nasc directori de partid.
  Vătavi ‒ trași la indigou,
  Țin școala în embargou.
  Sus drapelul – parteneri!
  Meșteri-ciurari fac trieri.
  Din sfânt spermatozoid,
  Nasc directori de partid.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *