Adrian Solcan: “Bistrița plătește Clujului 2 milioane de euro lunar. Plătim altora ca să se folosească de tinerii noștri”

“Bistrița plătește Clujului 2 milioane de euro lunar. Din păcate, Clujul nu poate fi un model de dezvoltare pentru Bistrița. Nu, nu este vorba despre ceva înțelegere între Crețu și Boc, plata celor 2 milioane de euro exportate dinspre Bistrița către Cluj se face sub forma sumelor plătite de către fiecare bistrițean pentru chirie, mâncare, transport, materiale didactice studenților care pleacă anual la Cluj la facultate. Trebuie să luăm în calcul și pierderea de productivitate din Bistrița (tinerii nu mai lucrează în Bistrița) și creșterea de productivitate din Cluj (tinerii aduc plus valoare în Cluj)”, a transmis Adrian Solcan.
 
“Per generație sunt aproximativ 2000 de tineri care urmează cursuri de 3-4 ani + 1-2 ani de acomodare și stabilizare din punct de vedere financiar. Acest lucru înseamnă că aproximativ 3 generații de tineri sunt susținuți la Cluj lunar cu o medie de 350 de euro de către părinții din Bistrița. Un calcul grosier de 2000 studenți x 3 generații x 350 euro rezultă 2.100.000 euro pe lună. Suma exactă nu o vom ști niciodată dar trebuie să înțelegem raționamentul. Acești bani intră în economia locală din Cluj-Napoca prin servicii și bunuri consumate, ceea ce generează bunăstare, mici afaceri și o competiție crescută pentru servicii de calitate. Cu alte cuvinte, bistrițenii subvenționează economia Clujului și o fac de peste 30 de ani. Este normal ca după trei decenii de subvenționare a Clujului acesta să prindă elan și să se dezvolte iar Bistrița să stagneze”, spune Adrian Solcan.
 
“Noi plătim altora pentru ca ulterior să se folosească de tinerii noștri. După cum se poate vedea Clujul nu poate fi un model pentru Bistrița iar cine încească să vă convingă este fie ipocrit, dezinformat sau rău intenționat. O spun de mai mulți ani dar și mai articulat, am început să o spun în toate cercurile de aproximativ doi ani: Bistrița are nevoie de forme de învățământ superior. Eu am identificat ca posibilități învățământul în domeniul IT și Științe Agricole, dar mai exact trebuie stabilit în urma unui studiu. Am văzut că programul candidatului PMP și PNL au preluat ideea (nu zic furat), dar aș vrea să aud de la ei cum au de gând să o facă. Personal, am identificat soluția optimă. Nu o detaliez acum, aici, pentru că cel mai probabil mâine am vedea un videoclip cu Turc îmbrăcat în student prezentând ideea mea. Cred că mulți ar vrea să afle cum o să procedați, practic, concret. Acceptați provocarea?”, a concluzionat Adrian Solcan.

Vizualizari: 1373

Comentarii

Există 2 comentarii
  1. Alexandra 21 septembrie 2020 13:30

    Provocare acceptata și susținută.Tinerii trebuie motivați sa rămână și sa -și construiască un viitor frumos la Bistrita!un articol frumos!

    • bondarul™ 22 septembrie 2020 6:36

      Asa este, trebuie motivati sa ramana. Intrebarea este, PSD-ul de cati ani conduce destinele acestui oras? De ce nu au facut nimica pana acuma? Acuma or fi cei din Cluj de vina ca ei au stat cu mainile in san si si-au batut joc de orasul acesta cu investitii inutile si chicioase, fara perspective pentru tinerii care vin din urma! Pana si copilul meu de 10 ani imi spune ca atunci cand este mare vrea sa se mute in Cluj Napoca. No coment! Fiecare intelege ce vrea si voteaza cum vrea!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *