A fost lansat programul Casa Eficientă Energetic. Cum poți accesa 15.000 de euro nerambursabili

  • Trebuie să depui online cererea pentru prima energetică
  • Ai la dispoziţie 15 de zile pentru a depune dosarul investiţiei
  • Finanţarea nerambursabilă decontează 60% din costul unor astfel de lucrări
  • Programul este finanțat de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor prin AFM

Circa 9.000 de români pot beneficia de câte 15.000 de euro pentru eficientizarea energetică a locuinţelor, prin programul de finanţare “Casa Eficientă Energetic”, care a fost lansat marţi, potrivit unui comunicat al Ministerului Mediului. Programul are un buget de 430 de milioane de lei.

Finanţarea nerambursabilă decontează 60% din costul unor astfel de lucrări, dar nu mai mult de suma menţionată, respectiv 15.000 de euro.“Casa Eficientă Energetic este unul din programele la care ţin foarte mult şi care va ajuta foarte mult şi populaţia, şi economia, şi mediul. Cele mai multe case nu sunt bine izolate. De aceea, pierderile de energie ajung până la 30% prin pereţii exteriori, 25% prin geamuri sau acoperiş. Se ştie că, astăzi, sectorul clădirilor este unul din cei mai mari consumatori de energie şi cea mai mare sursă de gaze cu efect de seră. Programul nostru are o mare componentă de mediu, dar şi una economică şi socială: o astfel de investiţie duce la reducerea la jumătate a facturilor de energie şi, implicit, la scăderea consumului naţional de energie”, spune ministrul Costel Alexe.

Cheltuielile eligibile ale Programului “Casa Eficientă Energetic” vizează instalarea de ferestre izolante, izolarea acoperişului, a pereţilor exteriori, montarea unei centrale mai eficiente, a panourilor solare, sisteme de ventilaţie, corpuri de iluminat cu LED, senzori de mişcare, robineţi şi conducte noi etc. Condiţia eligibilităţii proiectului este ca eficienţa energetică a locuinţei să crească, după implementarea acestuia, cu cel puţin o clasă energetică.

Urmează ca toţi cei interesaţi de “Casa Eficientă Energetic” să depună online cererea pentru prima energetică, însoţită de un certificat de performanţă energetică iniţial şi un audit energetic al casei unde vor să facă lucrarea.Imediat după acceptarea cererii, proprietarii vor primi un număr unic de înregistrare şi au la dispoziţie 15 de zile pentru a depune dosarul investiţiei.

După aprobarea dosarului, lucrările pot începe şi se pot derula într-o perioadă de maximum 18 luni. La final, AFM decontează 60% din investiţie, după un nou audit energetic al casei.Vizualizari: 983

Comentarii

fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *