Postacii și paginile false, în campania pentru Primăria Bistrița

Denigrarea politicienilor și a persoanelor publice, de pe diferite conturi false, pe rețele de socializare, este o strategie folosită în întreaga lume. E neortodoxă, imorală și la limita legii, dar, de multe ori, dă rezultate. În filmul “Hater”, o tânără influencer este pur și simplu terminată mediatic și nevoită să-și închidă conturile de socializare, pe care câștiga bani promovând diferite produse, în urma unei campanii agresive de discreditare, bazată pe informații false și cu conturi false.

Tactica este folosită și în lupta politică pentru Primăria Bistrița. Multe pagini false, care pretind că susțin interesul bistrițenilor, au început campanii de denigrare a unor candidații, cu mesaje duse la extrem. Profitând de anonimat, transmit mesaje care depășesc orice limită, pornind de la zvonuri privind viața privată a unora, până la aspecte legate de înfățișare fizică. Unele sunt imposibil de reprodus, altele sunt doar jigniri gratuite. 

În același timp, mai multe conturi false de Facebook au fost activate pentru a posta la emisiunile LIVE și la articolele din ziarele locale. Postacii, împărțiți în tabere, împart înjurături și laude la adresa candidaților. Oricât de inofensive par, aceste comentarii au efect asupra celor care le citesc. Dacă, la o emisiune LIVE, un candidat are 100 de comentarii negative și doar două pozitive, imaginea sa nu are cum să iasă pe plus iar dacă e felicitat de zeci de oameni, fie și din partidul său, lasă senzația că e bun, apreciat. Ca om politic, internetul te poate face mare, dar te poate și termina iar fără internet nu contezi. De asemenea, numărul postacilor reali, din partid, arată și forța politică, numărul susținătorilor din nucleul dur. 

În ultimele două luni, cu riscul de a pierde posibili cititori, am blocat, pe pagina de Facebook InfoBistrița.ro, zeci de persoane, cu identitate falsă sau reală, în urma comentariilor apărute, unele dintre ele fiind scrise parcă de oameni cu probleme serioase iar altele fiind “spam” inutil. Considerăm că oameni care înjură, jignesc sau postează 50 de comentarii, unul sub altul, în 3 minute, nu au ce căuta în comunitatea noastră și vom continu această politică, pentru a păstra un mediu cât se poate de curat în ceea ce facem. 

 



Vizualizari: 1356

Comentarii

fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *