Pentru ipocriții care acuză presa că l-a promovat pe Pian mai mult decât pe Eminescu

O postare care ne spunea că “în doar trei zile, presa ne-a arătat mai multe fotografii cu Emi Pian decât ne-a arătat cu Eminescu în 30 de ani” a devenit virală și a atras o grămadă de comentarii împotriva jurnaliștilor, acești cavaleri ai apocalipsei morale, sursa răului din toată lumea. 

Postarea, care nu e adevărată, are rolul de a denigra presa din România, acuzând-o de îndobitocirea populației. Am putea face o analiză concretă, pe caz. Deși comparația lui Eminescu cu un interlop nu și-ar avea locul, ca să înțeleagă și cei care fac și susțin astfel de afirmații, i-aș ruga să caute în toate ziarele locale și naționale câte referiri se fac, anual, la Eminescu sau la alți scriitor și oameni de cultură, chiar și numai în zilele în care scriem despre evenimentele dedicate poetului. Și i-aș mai ruga, pe ipocriți, să vadă câte vizualizări face o știre despre Eminescu, despre Coșbuc sau despre un cenaclu literar și câte vizualizări au făcut știrile desprea moartea interlopului. Ați fi surprinși să aflați, cu cifre, că presa scrie mult despre cultură, dar lumea nu citește știrile culturale, pentru că, spre rușinea lor, cei care au distribuit postarea respectivă, se numărau printre zecile de mii de români care urmăreau înmormânarea lui Pian, transmisă live pe Facebook.

Poți număra pe degete vizitatorii caselor memoriale ale lui Coșbuc și Rebreanu din Bistrița-Năsăud sau ale muzeelor iar o știre despre aceste obiective abia adună 200 de vizualizări, atât de interesați sunt românii de cultură. Cu toate astea, jurnaliștii scriu despre cultură, de câte ori au ocazia și cât de mult le permit resursele, într-o lume în care cel mai bine trăiesc ziarele și emisiunile de can-can. 

Presa nu are neapărat un rol educativ, pentru asta există școala și familia, care, dacă și-ar face datoria cum trebuie, n-ar mai fi atât de mulți tineri interesați de vedete de carton sau de interlopi. Un copil educat cum trebuie de părinți și de profesori, n-o să-și piardă timpul cu discuții despre Emi Pian, despre Abi Talent sau despre Selly. Cu toate astea, noi ne facem datoria, cât putem, în ceea ce privește filtrarea informațiilor și promovarea evenimentelor culturale pe care nu le citește nimeni, în speranța că, poate 2-3 persoane într-un an înțeleg ceva din asta. Și o facem pe banii noștri, având ziare și firme private, pentru care plătim taxe la stat și pe care ne chinuim, de multe ori, să le ținem pe linia de plutire.

Dar poate că ar fi momentul să încercăm și invers. Voi, cei care ne acuzați că promovăm incultura, să ignorați total un an știrile mondene, crimele de la TV, înmormântările vedetelor și, în schimb să urmăriți și să distribuiți știrile culturale, despre Eminescu. Să vedeți atunci efect benefic asupra populației, pentru că voi sunteți cei mulți iar noi suntem cei puțini!

 

 

 

 

 

 


Vizualizari: 700

Comentarii

fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *