O familie de fermieri din Budești se luptă cu primarul Vasile Codrea pentru dreptul la pășune

Agricultura este una dintre principalele resurse în mediul rural din România. După ce această îndeletnicire părea sortită abandonului, mulți oameni și-au făcut curaj și au încercat să dezvolte mici ferme de animale. Un exemplu este familia Macarie din localitatea Budești, Bistrița-Năsăud. Munca la fermă nu este una ușoară și impune rigurozitate, perseverență și punctualitate. Din păcate, uneori, cei care pun piedici acestor eforturi sunt chiar cei care ar trebui să sprijine agricultura.

Folosindu-se de tertipuri birocratice, de puterea pe care o avea și de anturaj, primarul Vasile Codrea a faultat, sistematic, o familie de oameni simpli, fermieri care, cu bună credință, și-au cerut dreptul. Patru ani a luptat familia Macarie cu bravul primar pesedist până când prima instanță a făcut, în parte dreptate. Chiar și așa, primarul Vasile Codrea nu se lasă și a făcut recurs, arătând că poate merge până în pânzele albe într-o acțiune împotriva cetățenilor.

Coșmarul familiei Macarie a început în urmă cu patru ani, când tânărul Ioan Iosif Macarie a decis să își înființeze o firmă și să acceseze fonduri europene. La scurt timp, a cerut pășune pentru animale, de la Primăria Budești. Nu mică i-a fost mirarea când a văzut că Vasile Codrea-primarul comunei, împreună cu Consiliul Local pe care îl controlează, au refuzat.

Povestea, care a ajuns în justiție, scoate la iveală cum se fac lucrurile de către unele administrații în România, după motto-ul „dacă nu ești cu noi, ești împotriva noastră“. Administrația comunei Budești, condusă de primarul pesedist Vasile Codrea, a sabotat sistematic o familie care crește, din generație în generație, viței, dar care nu își poate dezvolta mica fermă pentru că nu are acces la pășunea comunei.

Familia Macarie are, constant, 25-30 de viței și, recent, a achiziționat 10 viței din rasa pură Black-Angus. Într-o țară care are mare nevoie de agricultură, o familie de oameni muncitori și pricepuți este faultată tocmai de cei care ar trebui să sprijine fermierii locali. Familia Macarie nu a putut crește mai mulți viței pentru că nu are acces la pășune. „Nu am putut ține mai mulți pentru ca i-am ținut doar pe grajd, neavând pășune. I-am hrănit cu nutreț adunat în timpul verii sau făină din cereale amestecate, inclusiv pe perioada celor 6 luni, în care, în mod normal, se scot pe pășune”, povestește Călin Macarie, tatăl tânărului care se judecă cu Primăria Budești și cu primarul Vasile Codrea.

De patru ani, în fiecare an, familia Macarie solicită pășune de la Primăria Budești și este refuzată, motivând că nu face parte dintr-o asociație de crescători de animale. Conform legii însă, se poate acorda pășune oricărui cetățean care deține animale, fără a exista obligația de a fi înscris în vreo asociație. Cu toate astea, primarul Vasile Codrea le-a refuzat fermierilor din familia Macarie acest drept.

„Noi am fost în asociație înainte ca fiul meu sa își facă proiect. Pentru ca la un moment dat a apărut o lege care spunea că, dacă un singur membru de asociație nu este de acord ca asociația sa administreze pășunile și sa primească subvenția, atunci toată pășunea va fi împărțită membrilor săi, în funcție de numărul de capete. Noi și atunci țineam animale, așa că, împreună cu cei mai mare crescători din comună, nu am fost de acord ca asociația sa administreze în continuare pășunea și subvenția. Unii au fost amenințați iar noi am fost dați afară din asociație”, povestește Călin Macarie.

După trei ani de dispute, primarul Vasile Codrea a cedat, acceptând să facă licitație publică, la care aveau dreptul să participe doar cei care nu beneficiau deja de pășune. Ce a urmat, în cazul licitației, s-a încadrat în același registru, cu scopul de a-i bloca, din nou, pe fermierii familiei Macarie să aibă acces la pășune. Mai întâi, licitația s-a amânat.

„Licitația s-a amânat fără respectarea dispozițiilor legale, cum ar fi publicarea și aducerea la cunoștință a noii date de desfășurare, la licitație ne-am trezit cu un alt participant, care este crescător de oi și deja avea pășune”, povestește Călin Macarie. Motivul amânării se pare că a fost acela de a obține certificatul fiscal pentru al doilea participant la licitație.

Comuna Budești are, în total, aproximativ 900 de hectare de pășune, fiind, aproape în întregime, atribuită asociațiilor de crescători de animale. Familia Macarie a solicitat parcela numnită Hodaia Sașilor, o suprafața de 64 de hectare care aparține comunei Budești, dar se află pe suprafața cumunei Matei, suprafață din care pot fi, efectiv, folosite 46 de hectare.

În cele din urmă, licitația a avut loc și cele 64 de hectare s-au adjudecat de către familia Macarie, care a ajuns la o cifra de 530 RON pe hectar! Sumă extraordinar de mare! Prin comparație, fermierii din asociații plătesc aproximativ 15 RON pe hectarul de pășune! Bătaia de joc la adresa familiei de fermieri a continuat. Aceștia au aflat, abia după licitație, că nu pot primi suprafața respectivă, pentru că alți cetățeni aveau înregistrată la APIA o parte din ea. Cu toate astea, Primăria a solicitat sa plătească toată suprafață deși, în fapt, nu o puteau folosi.

După trei ani de blocaje sistematice din partea Primăriei, familia Macarie a decis să apeleze la instanță. A acționat în judecată Primăria Budești și pe primarul Vasile Codrea. Pentru că faptele erau evidente și legea era de partea familiei de fermieri, judecătorii de la Tribunalul Bistrița-Năsăud le dau dreptate acestora, anulând procesul verbal al licitației organizate de Primăria Budești.

„În prima instanta am câștigat, acum așteptăm decizia din recurs. Noi am solicitat în principal, anularea licitație și în subsidiar despăgubiri și, să sperăm, desfășurarea unei noi licitații”, a concluzionat Călin Macarie.

“Deși Codrea postează pe Facebook diferite articole care susțin activitatea tânărului fermier, în realitate acesta nu a ajutat cu nimic singurul tânăr din comuna care a avut inițiativa de a face ceva. Ba mai mult, a împiedicat, a proferat amenințări, inclusiv în fata Corpului de Control al Prefecturii și a intimidat prin toate mijloacele posibile”, a declarat Iosif Ioan Macarie, tânărul fermier al familiei.

Foarte important de precizat e că, conform surselor noastre, pășunea pe care a cerut-o familia Macarie ar fi fost folosită, în anii precedenți, de fermieri din alte localități. Asta deși, în Budești, principala resursă pentru oameni este creșterea animalelor iar primarul Vasile Codrea pretinde că este un susținător al agricultorilor locali.

Primarul Vasile Codrea (PSD) este la al cincilea mandat de primar al comunei Budești. Cazul familiei Macarie a ieșit la iveală după ce InfoBistrița.ro a publicat un material în care atrăgea atenția asupra faptului că Budeștiul nu are rețea de apă în comună și că unele străzi arata ca în Evul Mediu. În urma materialului, cetățenii comunei Budești ne-au semnalat, pe adresa redacției, foarte multe probleme, neajunsuri și nemulțumiri. Cazul familiei de fermieri lăsată fără pășune arată că unii aleși locali lucrează împotriva oamenilor, deși ar trebui să facă tot posibilul pentru a-i sprijini și pentru a le apăra interesele.Vizualizari: 2511

Comentarii

Există 3 comentarii
 1. Anton lucian 22 iulie 2020 7:29

  Si apoi le e greu sa se inscrie in asociatie ? sa beneficieze la fel ca toti membrii de pasune? O randunica nu aduce primavara ,sa stiti.!!!

  • Pop 28 iulie 2020 16:15

   Apropo: de când „INFO bistrita da verdicte .Este autoritate judecătorească?Detine adevarul?
   Dacă este in litigiu , lăsați sa se pronunțe sentința!
   Rolul presei este sa prezinte faptele , nu sa pronunțe sentințe după bunul plac sau interese obscure!

   • Augustin Danci 28 iulie 2020 22:14

    Există o sentință judecătorească în acest sens, care dă dreptate familiei. Dacă citeați articolul, nu mai comentați aiurea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *