Bani publici “cu dedicație”. Cum și-a umplut conturile o firmă din Șieuț, cu contracte din pixul primarului Ioan Dedean (FOTO)

Economia locală este foarte bine sprijinită de Primăria comunei Șieuț, prin măsuri concrete. O firmă mică de construcții din localitatea Șieuț își ia anual, partea leului, prin contractele încheiate cu Primăria condusă de Ioan Dedean, contracte care se semnează prin atribuire directă. Fie că e vorba de repararea unor podețe, fie că e vorba de deszăpeziri sau de zugrăvirea unor camere, societatea NIK EURORUTA TRANS SRL este prezentă și ia banii, care nu sunt deloc puțini, dacă ne raportăm la complexitatea lucrărilor efectuate.

Firma din Șieuț a primit, în ultimii doi ani, prin atribuire directă, contracte de peste 500.000 de lei, de la Primărie!

Banii către firma NIK EURORUTA TRANS SRL, de la Primăria Șieuț au început să curgă din anul 2018, când societatea a prins primul contract din partea Primăriei Șieuț, care consta în servicii de deszăpezire în valoare de 25.000 de lei.

Anul 2019 a fost unul în care relația dintre firmă și primarul comunei Șieuț, Ioan Dedean, pare că a prins rădăcini și s-a consolidat. Așa se explică cele TREI contracte pe care primarul comunei i le-a atribuit firmei din satul Șieuț. Mulțumit probabil de modul în care s-au făcut deszăpezirile în iarna precedentă, primarul Dedean i-a acordat firmei NIK EURORUTA, încă un contract, pentru lucrări similare, în iarna următoare, tot în valoare de 25.000 de lei.

INUNDAȚIILE AU UMPLUT DE BANI CONTURILE FIRMEI

“Grosul” banilor pentru micuța firmă a venit însă imediat după inundațiile care au produs pagube în comune Șieuț. În 4 noiembrie 2019, la ora 15.20, firma din Șieuț posta pe site-ul de achiziții publice o ofertă pentru “Lucrări de renovări poduri și podețe în urma calamităților în comuna Șieuț”, contract în valoare de 370.000 de lei. Aproximativ 30 de minute mai târziu, la ora 15.54, oferta era acceptată de Primăria Șieuț. Ca să înțelegeți cât de important era contractul, precizăm că acesta depășea cifrele de afaceri pe care societatea le-a avut în precedenții doi ani. Așadar, cei 370.000 de lei erau “mană cerească” pentru societate.

Conform achiziției, firma urma să execute lucrari de renovări la mai multe poduri și podețe din localitate, conform unui caiet de sarcini și a unui anunț postat pe site-ul Primăriei Șieuț la acea dată, anunț care, între timp, a dispărut de pe site. Am aflat totuși, de la fața locului, din partea unor localnici, că este vorba de vreo 6 poduri mici și podețe, doar trei dintre acestea necesitând reparații mai mari, care înseamnă, de fapt, consolidare și ciment turnat, după cum puteți vedea în fotografiile de mai jos.

În același an 2019, firma mai primea un contract, prin atribuire directă, de la Primăria Șieuț, ambele în luna mai. Este vorba de “Amenajare uliță peste linie – Drumul Gării și montare tub podeț 2000 mm”, în valoare de 17.000 de lei. O lucrare care ridică mari semne de întrebare. La nici un an de la realizarea așa-zisei lucrări, drumul arată ca după război, cu cratere și bolovani, după cum puteți vedea în fotografiile de mai jos. 

Două contracte înainte de alegeri

Mergem mai departe, urmărind cursul banilor cetățenilor comunei Șieuț, care se scurg, din bugetul local al Primăriei, prin pixul primarului Ioan Dedean, în conturile firmei NIK EURORUTA SRL și ajungem în anul electoral 2020. După aceeași rețetă, prin atribuire directă, societatea din Șieuț mai primește DOUĂ CONTRACTE! Și suntem abia la jumătatea anului, deci timp mai este pentru rotunjirea cifrei de afaceri. Unul dintre contracte pare cel puțin scandalos, dacă evaluăm lucrarea în raport cu suma banilor. Contractul prevedea “Amenajare drumului Dosului în localitatea Sebiș”, lucrarea în valoare de 60.000 de lei. Deși se vede că s-a intervenit cu utilaje, drumul arată ca în fotografiile de mai jos. Alte comentarii sunt de prisos. Lăsăm cetățenii să se convingă dacă banii pentru această lucrarea au fost sau nu cheltuiți în folosul comunității, de către administrația locală.

Parcă copiat după aceeași rețetă, muncă puțină – bani mulți, s-a atribuit și ultima lucrare către firma NIK EURORUTA din comuna Șieuț. Contractul, în valoare de 13.000 de lei, prevedea amenajarea unui birou în cadrul Primăriei Șieuț. Cei aproape 3000 de euro s-au cheltuit pentru zugrăvirea unor pereți, cu lavabil.

Conform site-ului termene.ro, administratorul firmei NIK EURORUTA TRANS SRL este Ioana Dornean. Firma a avut, în 2018, o cifră de afaceri de 251.000 de lei, care a crescut considerabil în ultimii doi ani, în urma contractelor cu bani publici, obținute cu Primăria Șieuț, dar și cu alte administrații locale.

Din 2013 și până în 2017, firma, care are ca principal obiect de activitate transportul rutier de mărfuri, a avut, ca număr mediu, 1 angajat, după cum apare pe site-urile de profil. Pe site-urile de profil nu mai apare numărul angajaților din ultimii doi ani. Conform surselor noastre, firma ar avea doi angajați și un buldoexcavator.

 

 

 

Comentarii

fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *