Gusti

Acești păcălici care se consideră urmașii liberalilor

Fondatorii PNL-ului au scris istorie în România, conducătorii PNL-ului de azi fac istoria de rușine. Ieri, la 145 de ani de la înființarea Partidului Național Liberal, s-a umplut Facebook-ul de mesaje și rame aniversare, ne-au copleșit cu liberalism oameni ale căror valori esențiale se traduc în două cuvinte: funcții și bani.

Dacă i-ar vedea Brătienii pe “continuatorii liberalismului”, ar muri de râs și apoi ar muri. După uriașul rateu politic dat de PSD cu, gașca de circ pusă în fruntea țării, te-ai fi așteptat ca partidul care urmează la guvernare să-și selecteze… pardon…să aibă din timp selectați oameni competenți, cu o capacitate intelectuală superioară, care să cunoască cel puțin o limbă străină și să se prezinte impecabil în fața cetățenilor. De proiecte, programe, idei originale, nu mai vorbim, pentru că am cere prea mult de la orice partid politic care există în prezent în România.

PNL a venit, în schimb, cu un grup de pesediști vopsiți în galben, referindu-mă aici la aceleași lipsuri pe care le aveau social-democrații și care se regăsesc acum la liberali. Șeful mai mic, după președinte, e Ludovic Orban, un premier care a stat 30 de ani în politică, fără realizări, imaginea perfectă a românului care s-a descurcat, a rezistat, n-a făcut nimic, în speranța că vor veni zile mai bune… pentru el. N-are cum să administreze țara un om luat de pe drumuri, care n-a creat 5 locuri de muncă în mediul privat, el însuși fiind “jobless”, adică șomer, ca să înțeleagă și domnul ministru al Sănătății, pentru care engleza e o enigmă.

Raluca Turcan, fostă membră a altei găști care a lăsat România pe butuci, cea a fostului PDL, adică tot un PSD, dar în portocaliu și cu haine mai scumpe, s-a reșapat din punct de vedere politic și a fost prezentată ca o figură salvatoare a României, după ciuma roșie. Despre ministrul Dezvoltării, un alt bufon, care și-a făcut o casă de 910 mp și ne spune că angajații din minister sunt oameni, cu “mâini și cu picioare”, nu mai are rost să comentăm. Ministrul Tineretului și Sportului a reușit performanța de a eclipsa importanța aniversării liberalismului cu o apariție exotică, în chiloți (pantaloni scurți) la televizor, motivând că a abordat o ținută relaxată. Episodul Ionuț Stroe ne arată imaginea politicianului român și importanța pe care i-o dă cetățeanului. Un fel de: “Îmi iau o cămașă, să dau bine la TV și, în rest, nu prea contează, că nu văd ăștia imaginea de ansamblu”. I-am putea lua pe rând, pe toți cei din cabinetul Orban, dar ar înseamna pierdere de timp și spațiu editorial. Înțelegeți voi că cine se aseamănă, se adună… cu mici excepții.

La nivel local, marii liberali bistrițeni, pentru care profesia liberală înseamnă “liberalizarea” funcțiilor de conducere din instituții, au dat și ei cu ramele aniversare pentru PNL, pe bună dreptate, pentru că, dacă nu se foloseau de numele unui partid istoric și de dezastrul PSD-ului, nu ajungeau la butoane. A mai apărut și poza cu celula în care a murit Gheorghe I. Brătianu, victima comuniștilor, folosită ca imagine pentru liberalii de azi. Cam cinic, nu credeți, atât timp cât sunteți colegi cu ei și-i numiți în funcții de stat pe copiii foștilor securiști? 

Ne-a luat puțin timp să înțelegem că motivul pentru care peneliștii de azi au luptat atât de intens împotriva pesediștilor de ieri a fost pentru că-și doreau să ajungă ei acolo și cam atât. Brusc, peneliștii de azi nu mai văd ridicolul faptelor lor, discursurile de tip Dăncilă li se par normale, vorbitul în limba engleză nu mai e important, un primar certat cu legea este exclus din partid doar la presiunile presei iar românii din diaspora, care trimit bani în țară, se transformă, în viziunea lor, în “hoți și prostituate”.

Aniversarea liberalismului de ieri a fost o mascaradă, cu Orban plantând un puiet deja plantat, însoțit de aplaudaci care au ținut puietul deja plantat și care au bătut, cu pantofii de lac, pământul în jurul puietului deja plantat. Trebuie să recunoaștem că întreaga scenă a avut o simbolistică aparte. Ca în cazul puietului, Orban și ai lui pun pământ pe un partid deja îngropat.

La mulți ani, PNL, oriunde ai fi, dar nu aici!

 

 

 


Vizualizari: 518

Comentarii

fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *