Afacerile din Bistrița, afectate dramatic. INTERVIU cu Mihai Oprea, managerul CASA EMA

Afacerile locale sunt foarte afectate de starea de urgență. Dacă restaurantele mai pot avea venituri din comenzile la domiciliu, alte afaceri au fost nevoite să se închidă în această perioadă. În următoarea perioadă, vom sta de vorbă cu mai mulți antreprenori din Bistrița-Năsăud, care vor explica pentru cititorii INFOBISTRIȚA.RO cum fac față în această perioadă, prin ce încercări trec și cum îi ajută măsurile propuse de statul român.

Mihai Oprea este un tânăr antreprenor din Bistrița, care, împreună cu familia, manageriază mai multe afaceri, printre care un centru de sănătate, cu piscină și sală de sport – CASA EMA, spațiul de joacă și petreceri pentru copii – Căsuța EMA și agenția de publicitate EMA GRAFIX. Mihai Oprea a răspuns întrebărilor noastre, de la birou, unde continuă să meargă în această perioadă.

Ce se întâmplă cu Casa EMA și cu Căsuța EMA în această perioadă?

Căsuța EMA s-a închis încă din 10 martie. Cei care aveau petreceri rezervate începuseră să ne sune cu o săptămâna în urmă pentru anulare sau amânare, așa că am închis de tot. Am sperat să mai facem ceva lucrări, vom opera niște modificări la spațiul de joacă. Dar nu am apucat să facem mare lucru pentru că am instruit și colegii să rămâna acasă, pentru siguranța tururor. La Casa EMA am oprit activitatea în 15 martie. Am dus cât am putut înainte, cu măsuri stricte de igienizare pentru oaspeți și personal, dar odată cu declararea stării de urgență am fost nevoiți să închidem. Și încasările anterioare coborâseră foarte dramatic, am ajuns in a doua săptămâna din martie la încasări zilnice cu 70-80% mai mici. Am luat măsurile de conservare necesare, să limităm cheltuielile pe cât posibil, în special cele de utilități. Am golit și curățat bazinul, am pregătit zona pentru ziua în care vom putea deschide. Pentru umplerea piscinei și aducerea în parametri a ei și a spațiului vom avea nevoie de 4-5 zile. Adică să punem apă, să o tratăm și să o încălzim.

Cât de afectați sunteți, din punct de vedere financiar?

Din 15 martie, avem încasări 0 (zero) iar în primele 14 zile din luna martie am avut venituri mai mici cu 25% față de aceeași perioada din 2019. Cumulat pe toată luna martie în acest an am avut încasări cu 65% mai mici ca în martie 2019. Asta include Casa EMA și Căsuța EMA. Agenția de publicitate EMA Grafix a avut venituri cu 90% mai mici, deși funcționează de acasă parțial.

Pe de altă parte, cheltuielile cu personalul au rămas intacte, la fel și dările la stat, cu care suntem la zi ca de obicei. Am plătit toate impozitele, taxele și redevența pe care le datoram la bugetul local dar și contribuțiile lunare pe salarii și altele, la bugetul de stat. Am încercat să reducem toate celalalte cheltuieli, cum ar fi cele de operare efectivă, deși curent tot se mai consumă, pentru că nu putem opri chiar toate utilajele iar publicitatea, de exemplu, nu o vom opri pentru că o considerăm vitală, mai ales acum.

Dar e foarte rece în incinta Casei EMA, cum nu funcționează nimic în afară de acvariul de la recepție. În momentul în care scriu aceste rânduri îmi îngheață mâna pe tastatură, deși afară sunt 15 grade și soare. Așteptăm cu mare interes momentul în care putem să facem din nou atmosferă de relaxare, să avem apă în piscină, căldură în saună și peste tot și forfoteală în toate zonele de sport.

Lucrările la proiectul de extindere merg înainte, echipele de muncitori luând toate precauțiile necesare, deci se lucrează în condiții bune. Noi aveam puși bani de o parte pentru acest proiect, strânși cu greutate în anii precedenți, iar acum suntem nevoiți să apelăm la ei pentru a atenua efectele crizei, care credem că se va adânci. Suntem cam în prima linie în caz de criză, lumea renunță cheltuielile cu servicii de întreținere și înfrumusețare în dauna unora mai importante. Așa că probabil va trebui să apelăm și la alte surse de finanțare decat cele proprii și sperăm că vor fi condiții bune pentru creditele de la bănci.

Încercăm să găsim oportunități și să ne concentrăm pe ce putem face, pentru că nu prea avem control asupra situației de afară. Așa că în această perioadă facem tot ce putem pentru a repara anumite defecțiuni datorate uzurii. Când ne întoarcem va arăta mai fain și lucrările vor fi mult mai avansate și în exterior.

Ce se întâmplă cu angajații?

Momentan toți angajații de la Casa EMA sunt în șomaj tehnic și stau acasă. În luna martie plătim salariile integral, chiar dacă primim de la stat 75% pentru a acoperi perioada în care nu se lucrează. Începând cu luna aprilie probabil vom plafona salariile la acel nivel. Cert este că nimeni nu mai vine la serviciu în această perioadă iar activitatea este sistată complet, dar nimeni nu pleacă de tot. Când se termină cu virusul ăsta, revenim toată echipa la lucru.

Ce trebuie să știe cei care au abonamente la Casa EMA sau rezervări la Căsuța EMA și nu pot beneficia de servicii în această perioadă?

Toate abonamentele au fost suspendate odată ce am închis și se vor relua când deschidem. Sperăm să ne întâlnim cu toți prietenii Casei EMA în curând, în condiții de siguranță. Căsuța EMA trece prin niște schimbări majore pe care le vom anunța la momentul oportun. Rezervările existente fie s-au amânat și doritorii vor organiza petreceri când dăm drumul la spațiul îmbunătățit fie au fost anulate și am restituit avansul, fiind vorba de probleme așa mari.

La EMA GRAFIX se lucrează. Ce măsuri de protecție ați luat?

În agenție lucrăm, dar nu din agenție 🙂 Lucrăm de acasă și când avem nevoie de producție, venim câte o singură persoană, facem treaba, livrăm în condiții igienice, ne dezinfectăm și plecăm acasă la calculator. Ne concentrăm pe grafică foarte mult și încercăm să găsim căi de a atrage clienți. Noi zicem că lucrăm cu oameni deștepți, iar oamenii deștepți nu întrerup activitățile de promovare, ba chiar le intensifică.

S-au luat unele măsuri economice la nivelul Guvernului și a Parlamentului. Ce știi despre ele și cât de mult vă ajută aceste măsuri?

Până acum, am solicitat ajutorul pentru șomajul tehnic și sperăm că vine. Nu știm ce se mai poate întâmpla, așteptăm informații oficiale. Zvonuri sunt atât de multe încât nu le mai urmăresc. Nu mă mai uit la știri. Ne concentrăm pe situația noastră, care nu este una roz. Problemele nu sunt așa mari acum cât e închis și nu mișcă mai nimic. Ele vor apărea când se reiau activitățile și o să realizăm la 2-3 săptămâni după cam cât de adâncă e groapa în care ne-am afundat. Eu sper că sunt în conducerea țării oameni care înțeleg fenomenele economice și sociale suficient de bine încât să găsească soluții pentru toată lumea.

Atât pentru mediul de afaceri, care susține economia prin plata salariaților și dărilor la stat cât și pentru sistemul bugetar. Suntem împreună în treaba asta și trebuie să ieșim cu toții. Majoritatea avem de pierdut cam la fel de mult. Și noi angajatorii și angajații. O să vedem. Va fi bine cumva. Să ne revedem repede și bine!

 

Mai jos, vedeți cum arată bazinul Casei EMA acum, un loc altădată plin de viață…

 

Comentarii

fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *