Gusti

Trei exemple din Bistrița-Năsăud care ne arată că e “vai de mama noastră”

În ultimele zile, mai mulți medici de familie au transmis că au probleme cu legislația alambicată prin ordonanțe și hotărâri și, mai ales, probleme cu reprezentanții Casei Județene de Asigurări de Sănătate, care nu le permit să ofere rețete fără cardul de sănătate. Ca în majoritatea situațiilor din România, oamenii din birouri le pun bețe-n roate oamenilor care chiar lucrează.

Deși au apărut ordine peste ordonanțe și ordonanțe peste ordine, lucrurile n-au fost deloc clare iar medicii de familie și specialiști se tem că vor avea probleme cu decontările, după ce, absolut normal în situația dată, au eliberat rețete fără cardul de sănătate. Situația a fost semnalată de mai mulți medici de familie din Bistrița, care ne-au transmis mesaje pe adresa redacției sau telefonic, dar și de un medic din Beclean, care a postat un mesaj pe Facebook. Situația creată ne arată, încă o dată, că România continuă să se împotmolească în proceduri. Deși în unele instituții am văzut că se pot simplifica lucrurile în starea de urgență, la Sănătate, unde “ne arde” în aceste momente, am rămas blocați în trecut, din vina unor funcționari care cică gestionează banii publici pe salarii comparabile cu ale medicilor. Casa de Asigurări de Sănătate, acest mastodont birocratic, alcătuit dintr-o armată de purtători de acte prin birouri, ar trebui, dacă nu desființat, măcar reformat. Poate se găsește cineva în România care să-i învețe pe cei de la CJAS/CNAS să lucreze pentru medici și pentru pacienți și nu împotriva lor.

Spitalul Orășenesc din Năsăud ar trebui să gestioneze cazurile de COVID-19. O decizie controversată, care a arătat, încă o dată, problemele cu care se confruntă cele mai multe spitale din țară. Sperăm că autoritățile, Prefectura sau Guvernul, vor lua decizia cea mai bună în acest sens, mai exact una rațională și calculată și nu una bazată pe calcule electorale.

Mi se pare, totuși, curios, cum, până să vină spaima COVID-ului, reprezentanții Spitalului din Năsăud s-au complăcut într-un anonimat confortabil. Am ridicat, de nenumărate ori, atât eu cât și ceilalți colegi din presă, problemele spitalului de acolo, care, s-o recunoaștem, n-a avut niciodată parte de un management foarte bun. Am scris despre CT-ul care stă în cutie și de mai multe cazuri ale pacienților tratați acolo care au avut probleme serioase după. Nu știm cât “a cerșit” managerul Spitalului din Năsăud fonduri, pentru că nu avem de unde. E trist că un manager tânăr de spital, la care mulți dintre jurnaliști nici nu-i știu numele, n-a organizat nici măcar o conferință de presă de când e în funcție, în care să expună problemele și planurile sale. E trist că problemele cu care se confruntă Spitalul din Năsăud au ajuns în atenția tuturor în urma unei postări pe Facebook făcute de o asistentă! Nu-mi dau seama cum funcționează autoritățile locale din Năsăud sau ce strategie are managerul spitalului, dar clar că nu-i prea bună, de a ajuns personalul medical să ceară disperat pe Facebook să nu se trimită bolnavi acolo!

Văd că s-a trezit și Instituția Prefectului și a început să comunice, pe alocuri, cerându-le celorlalți reprezentanți ai autorităților să nu mai facă “speculații”. N-ar fi făcut nimeni speculații dacă prefectul Stelian Dolha nu era repetent la comunicare și depășit total de situație. Să ai consilieri și comunicatori plătiți regește și să te rezumi la a transmite niște informații preluate de la București e inacceptabil. Vi se pare normal ca noi, în continuare, să nu știm câte cazuri COVID-19 avem în județ și prefectul să se mulțumească cu explicația că i s-a spus de la București să nu mai transmită? E normal să aflăm noi, jurnaliștii, despre cazuri, de la vecinii oamenilor infectați?

Prefectul e reprezentantul Guvernului în teritoriu și ar trebui să fie cel care liniștește populația, să dea siguranța că lucrurile sunt sub control, să găsească repede soluții pentru probleme și, mai ales, să dea dovadă de transparență. Din păcate, pentru noi toți, a eșuat la toate capitolele și, deocamdată, nu a arătat ca un lider al județului în situația de criză.

Comentarii

Există 2 comentarii
  1. Carmen 28 martie 2020 15:34

    Vreau sa scap de stat in casa, nu imi trebuie sa ma linisteasca. Sa taca dar sa faca! Sa vedem ceva rezultate.

  2. veveritz 29 martie 2020 8:18

    Te scot eu la implantat arpagica la mine pe domeniu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *