În sfârșit! De astăzi, medicii pot elibera rețete fără cardul de sănătate și în Bistrița-Năsăud!

Instituirea stării de urgenţă aduce o serie de modificări în modul de acordare şi decontare a serviciilor medicale şi farmaceutice. Pacienţii nu vor mai avea nevoie de cardul naţional de sănătate, atunci când merg la medic, iar reţetele compensate şi gratuite destinate bolnavilor cronici se eliberează pentru o perioadă mai mare de 30 de zile.

Deși stare de urgență e de câteva zile, mai mulți medici din Bistrița-Năsăud, în special medici de familie, ne-au trimis mesaje pe adresa redacției referitoare la faptul că nu se pot elibera rețete fără cardul de sănătate. Medicii spun că au contactat reprezentanții Casei Județene de Asigurări de Sănătate, dar nu li s-a dat o explicație concretă în acest sens. În alte județe din țară, reprezentanții Caselor Județene de Asigurări le-au transmis medicilor de câteva zile că se pot elibera rețete fără cardul de sănătate.

Contactată de reporterul INFOBISTRIȚA.ro, directorul Casei Județene de Asigurări de Sănătate Bistrița-Năsăud, Camelia Ilișuan, a transmis că, începând de astăzi, se pot elibera rețete fără cardul de sănătate.

Camelia Ilișuan a explicat de ce acest lucru nu s-a putut face până acum. „Pentru că în proiectul inițial de hotărâre postat de CNAS spunea altceva decât în ordonanță. Aseară, au modificat proiectul inițial și l-au pus de acord cu ordonanța. Astazi va fi aprobată în ședința de Guvern. Practic, în proiectul inițial, se aplicau măsurile până la data de 14 aprilie și trebuie ținut cont de faptul că hotărârea intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial, (adică probabil mâine). Acum s-a menționat „pe toată durata stării de urgență”așa că,chiar daca hotărârea apare în Monitorul Oficial mâine, ea poate opera și astăzi.

„Și în ordonanță formularea este că se poate „și fără card”adică nu exclude obligația de a utiliza cardul dacă acesta există și sistemul funcționează. În hotărâre se specifică că „se suspendă”obligația utilizării cardului”, a explicat Camelia Ilișuan pentru InfoBistrița.ro.

 

 

Comentarii

fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *