13 porci cumpărați de pe Valea Ilvelor au fost confiscați, omorâți și îngropați de DSVSA

În data de 2 martie, DSVSA Bistrița-Năsăud a fost notificată de către medicul veterinar de liberă practică din cadrul Circumscripției sanitar-veterinare de asistență Șieu, despre faptul că polițiștii din cadrul Postului de Poliție Șieu au oprit în trafic o autoutilitară care transporta 13 capete de porci vii.

La fața locului s-a deplasat medicul veterinar oficial de la Circumscripția Sanitară Veterinară Oficială Teaca, care răspunde din punct de vedere sanitar veterinar de Circumscripția Sanitară Veterinară de Asistenţă Șieu, precum și o echipă de inspectori din cadrul D.S.V.S.A BN, formată din Directorul executiv adjunct, responsabilul cu pesta porcină africană și responsabilul echipei de ucidere a animalelor din cadrul Unității Operaționale Locale.

S-a constatat faptul că cele 13 capete porci vii nu erau identificate prin crotaliere și nu erau însoțite de documentele sanitare veterinare prevăzute de legislația în vigoare. Deținătorii animalelor au domiciliul în județul Mureș declarând că au cumpărat aminalele de la un cetățean ”de pe Ilve”, cu care s-au întâlnit în localitatea Teaca.

“Conform Planului de măsuri aprobat de CLCB Bistrița-Năsăud pentru prevenirea și combaterea pestei porcine africane și a HG 551/2018 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanței Guvernului nr. 24/2016 privind organizarea și desfășurarea activității de neutralizare a subproduselor de origine animală care nu sunt destinate consumului uman, echipa de control, împreună cu primarul comunei Șieu au dispus uciderea celor 13 capete suine, îngroparea acestora, cu efectuarea dezinfecției zonei în care au fost îngropate animalele și dezinfecția autovehiculului cu care au fost transportate animalele.

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bistrița-Năsăud va efectua controale în exploatațiile cu porci, împreună cu reprezentanții Inspectoratului Județean de Jandarmi și controale în trafic, împreună cu reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean, pentru depistarea transporturilor ilegale de porcine, în conformitate cu Planul de măsuri pentru prevenirea și combaterea pestei porcine africane, aprobat în CLCB Bistrița-Năsăud”, se arată într-un comunicat al DSVSA.

 


Comentarii

Fii primul care comentează!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *